^ Vissza Fel
borászképzés címke bejegyzései:

Alapszintű borászati és borismereti alapkurzust tartottak

Kultúra    2020. január 29. szerda 

Alapszintű borismereti tanfolyamnak adott otthont a székelyhídi múzeum épülete január 10–12. között. Dr. Mészáros Gabriella budapesti borakadémikus, egyetemi docens, a magyarországi borkollégium társalapítója három napon keresztül tartott elméleti előadásokat és gyakorlati, borkóstolással egybekötött szemináriumokat érmelléki, székelyhídi borászok, leendő borászok és a lelkes borkedvelők számára.

A tizenkilenc résztvevő megismerkedhetett az előadásokon a szőlőültetéshez ideális éghajlati- és talaj adottságokkal, különböző világfajták és a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajták tulajdonságairól, termesztésbe illeszthetőségükről tanulhattak, majd kitértek az érmelléki biológiai tényezőkre is. Az előadó nagy érdeklődéssel hallgatta a helyiek tapasztalatait és szívesen látta el tanácsokkal hallgatóságát.

A borkészítés újabb fortélyait sajátították el

Kultúra    2019. november 13. szerda 

Képezték magukat az érmelléki borászok

Borászati alapképzésen vett részt 25 érmelléki borász, illetve a szakma és a borkultúra iránt érdeklődő személy október folyamán. A képzés elméleti és gyakorlati oktatást foglalt magába és az egri, tokaji és az érmelléki borvidéken található pincészetek meglátogatása, bemutatása tette színesebbé és érdekesebbé a programot.

Az első képzésen a jókedvűen és tudásra szomjazva Eger felé elindult kis csapatnak Bodrog­kisfaludban a Patrícius Borház tulajdonosa, dr. Molnár Péter mutatta be a borászati tevékenységét, a pincészetet, körbevezetett a szőlősben és ismertette az aszúkészítés alapjait is.