Képezték magukat az érmelléki borászok

Borászati alapképzésen vett részt 25 érmelléki borász, illetve a szakma és a borkultúra iránt érdeklődő személy október folyamán. A képzés elméleti és gyakorlati oktatást foglalt magába és az egri, tokaji és az érmelléki borvidéken található pincészetek meglátogatása, bemutatása tette színesebbé és érdekesebbé a programot.

Az első képzésen a jókedvűen és tudásra szomjazva Eger felé elindult kis csapatnak Bodrog­kisfaludban a Patrícius Borház tulajdonosa, dr. Molnár Péter mutatta be a borászati tevékenységét, a pincészetet, körbevezetett a szőlősben és ismertette az aszúkészítés alapjait is.

Ezután Magyarország egyik legkiválóbb borásza, Kaló Imre tartott egy kellemes és tartalmas borkóstolóval egybekötött előadást. A szakember neve fogalom a magyarországi és a nemzetközi borvilágban, munkásságának elismeréséül 2011-ben neki ítélték oda a „borászok borásza” címet. Vele kapcsolatban érdekességnek számít, hogy a rangos kitüntetést úgy érdemelte el, hogy bora eddig még sosem volt forgalomban. A „szomolyai remete” – ahogy sokan nevezik – igazi kézműves borász és nagy megtiszteltetésnek számít, ha valakit fogad a „pinceszentélyében”. Így külön örömünkre szolgál, hogy eljött közénk.

A képzés elméleti részét az egri Eszterházy Károly Egyetem szakképzett oktatói tartották a felsőoktatási intézmény szőlészeti és borászati kutatóintézetében. Betekintést nyertünk többek között a borkészítés alapjaiba, kémiájába, különböző technológiákba, és a saját magunk által szüretelt szőlő feldolgozása is a gyakorlati oktatás része volt.

Második alkalommal, október végén a szilágysági borvidéket célozta meg a lelkes csapat, ahol kárásztelki és kémeri pincészetekben tudhattunk meg több információt a csendes, illetve a pezsgő bor készítéséről. A zárónapon a tervezett előadásoknak a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum adott otthont, ahol a tanfolyam sikeres teljesítéseképpen minden résztvevő átvehette a borászati alapismeretek elsajátítását igazoló oklevelét.

A képzés megszervezéséhez nagymértékben hozzájárult a székelyhídi önkormányzat, Béres Csaba polgármester tanácsadója, Pálfi Noémi látta el a főszervezői feladatokat, valamint az Erdélyi Magyar Borászok és a Borbarátnők Társasága mellett a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) is támogatta  a tanfolyam megvalósulását.


Írta: Füzesi Mónika