Április 11-én ünnepélyes műsorral ülték meg a magyar költészet napját Székelyhídon. József At­­tilának, a magyar irodalom kiemelkedő alakjának a születésnapja évtizedek óta a magyar költészet napja, és városunkban hagyomány, hogy a gyermekek ünnepi mű­sort adnak elő.

A mú­zeum épületében egyidejűleg megnyitotta kapuit az Ady Endre-kiállítás, amely június 1-jéig lesz megtekinthető a nagyközönség számára.

A rendezvényen Fekete Katalin kulturális igazgató köszöntötte a vendégeket és az érdeklődőket, majd felkérte Béres Csaba polgármestert, hogy mondjon pár bevezető gondolatot.

Az ünnepi hangulatot fokozta a nagyváradi művészeti líceum diákjainak színvonalas előadása, Pálfi Boróka fuvola- és Catona Ábel zongorajátéka lenyűgözte a hallgatóságot. Ők azok a fiatal zenei tehetségek, akik az elmúlt hónapban Székelyhíd olaszországi testvérvárosában (Pietra­santa) képviselték városunkat, ahol színvonalas komolyzenei programot mutattak be egy zenei fesztiválon.

Az Ady Endre-kiállítást Holczman Ilona magyar szakos tanárnő nyitotta meg. Kifejezte örömét, hogy ilyen sokan vesznek részt ezen a rendhagyó költészetórán, melynek különlegességét épp a jelenlévő gyerekek és felnőttek adják. A nagy költő Érmindszenten született, mindig is szeretett visszajárni az Érmellékre. Holczman Ilona tanárnő beszédében különösen kiemelte, hogy Ady Endrétől mindannyian megtanulhatjuk szeretni az Érmelléket.

Az Ady halálának 100. évfordulója alkalmából nyitott kiállítás által jobban megismerhetjük a költő munkásságát és költeményeit. Az eseményen verseket szavaltak a Petőfi-líceum diákjai, Mészáros Márta, Füzesi Katalin Maryvonne, Szabó Dóra, Magyar Szabina és Páll Diana.

A műsor végén Holczman tanárnő minden jelenlévőnek kézzel írott versrészlettel kedveskedett, amelyet mindenki személyesen húzhatott ki egy kis vesszőkosárból, ezzel a gesztussal is hangsúlyozta az esemény közvetlen hangulatát.

Az irodalom és a költészet közösségformáló erejére nagy szükség van és örülünk, hogy múzeumunk ilyen színvonalas programnak adhat színhelyet.

Az esemény városunk polgármesteri hivatala és a Petőfi Sándor Elméleti Líceum közös szervezésében valósult meg.


Írta: Füzesi Mónika