A Nagyváradi Táncegyüttes Tamási Áron meséje alapján született elõadásával szerepelt Székelyhídon

A Fekete Sáfrán című felnőttmesét mutatta be Nagyváradi Táncegyüttes a helyi közönségnek a székelyhídi sportcsarnokban november 26-án este. A táncelõadást Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere és Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt ünnepi beszéde nyitotta meg.

A táncelőadás Tamási Áron azonos című meséje alapján született. Főszereplője Fekete Sáfrán, a sántamalmi cigány legény, aki komoly válaszút elé kerül. Kovácslegényként dolgozik, de a munkához nem igen fûlik a foga, így elindul, hogy alkalmas leányt keressen magának. Nősülni szeretne, de egyszerre két lányt sodor elé a sors: az egyik fajtájabeli, dolgos és szép, de szegény, a másik ellenben gazdag és idegen.
Az előadás fő témája a döntések fontossága az életben, melyek néha jók, néha rosszak. A rossz döntés esetén az embernek vállalnia kell a következményeket, szembe kell néznie a sorssal.
Sáfrán először a rossz utat választja, a gazdag lányt veszi el cselszövéssel feleségül, akit csak a pénzéért szeret. Hamarosan megérkezik az égi igazságszolgáltatás: Sáfrán szamárrá változik, gazdag és fukar felesége pedig azonnal pénzkereseti lehetőséget lát benne, és elvezeti a vásárba. Itt csoda folytán találkozik a szintén szamárbõrbe bújt igaz szerelmével, akivel így átalakulva találják meg az igazi boldogságot.
A történet egyszerű díszletét a táncegyüttes zenekarának pörgős dallamai és gyönyörű népviseleti ruhák tették teljessé. A táncosok igazi varázslatot teremtettek a színpadon, amire sajnos csak egy szűk körű székelyhídi közönség volt kíváncsi. De mindenki, aki megjelent, valami többlettel térhetett haza, egy apró ajándékkal a mûvészet oltáráról.

 
Ér hangja