Tíz hazai és magyarországi kórus, illetve egy citerazenekar mutatkozott be a 17. Érmelléki Kórustalálkozón november 25-én a Szabó Ódzsa Városi Színház színpadán. Városunk egyik legrégebbre visszanyúló kulturális eseményének vendégeit elsőként Béres Csaba, a település polgármestere, majd Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő köszöntötte, aki beszédében kihangsúlyozta az éneklés, a csapatban éneklés fontosságát. Mint mondta, azok, akik kórusban énekelnek, megtanulnak figyelni. Figyelni egymásra, társaikra, a karmesterre, és arra, hogy az ének jól hangozzék. De ami még ennél is fontosabb, és amit a találkozó résztvevői mind tudnak, az az, hogy a zene egy terápia. „A dal a lélek gyógyítóereje” – mutatott rá.

Az előadók sorát az 1972-ben alakult Konyári Pávakör nyitotta, akik a székelyhídi találkozón is bemutatták az idei 27. Egri Népzenei Gálán Aranypáva Nagydíjat nyert, kisújszállási népdalokból és Püspökladányban gyűjtött betyárdalokból összeállított népdalcsokrukat. Őket követte a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör mezőségi népdalokkal, illetve az Algyői Búzavirág Dalkör, akik másodszor voltak jelen az érmelléki eseményen, ahol délalföldi és tiszai dalokat énekeltek. A létavértesi Csormolya Népdalkör bihari népdalokkal készült a mostani alkalomra. Különben a létavértesiek többször is szerepeltek már a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) által szervezett minősítő versenyeken, ahol az évek során egy ezüst és hét arany minősítéssel jutalmazták munkájukat. Őket követte a katonadalokat bemutató margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa, akik munkájuk elismeréseként két alkalommal is a Magyar Kultúráért Díjban részesültek, majd az ugyanezzel a díjjal jutalmazott érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, illetve az érszalacsi Örökzöld Asszonykórus előadását hallhatta a közönség. Az asszonykórus a 2000-ben történt megalakulása óta számos különdíjat, Magyar Kultúráért Díjat és KÓTA arany minősítést kapott. Az ötvenkét éve alakult Nyíradonyi Pávakör többszörös aranyfokozatú minősités és az Örökös Kiváló Együttes cím tulajdonosa, tagjaik közül hárman is megkapták a Népművészet Mestere Díjat. Ezúttal nyíradonyi dalokkal mutatkoztak be. A házigazda Búzavirág Népdalkört az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus követte, majd a fellépők sorát a szintén házigazda Székelyhídi Férfikórus zárta.

Az előadások után városunk polgármestere minden résztvevő csapatnak emlékplakettel és oklevéllel köszönte meg a részvételt és a színvonalas bemutatókat. A kórustalálkozót vacsora és jó hangulatú közös nótázás zárta, mely méltó befejezése volt ennek a közösségformáló kulturális eseménynek.

Az esemény a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a székelyhídi polgármesteri hivatal támogatásával, a Pro Székelyhíd Egyesület szervezésében valósulhatott meg.


Írta: Szücs-Pap Enikő