Napjainkban egyre többször hangzanak el a „zöld energia” illetve a „megújuló energia” fogalmak. Mivel Székelyhídon fotovoltaikus park létesül, annak jártunk utána mit is jelentenek pontosan ezek a fogalmak valamint milyen előnyökkel jár majd a park Székelyhíd életében.
 
A „zöld energia” egy fogalom, amely a megújuló és nem szennyező energiaforrásokra vonatkozik. A megújuló energiaforrás választásával a fogyasztók egy tiszta energia fejlesztését támogatják, amely csökkenti a hagyományos energia előállítás környezetre kifejtett hatásait és növeli az energetikai függetlenséget. A „megújuló energia”olyan energiaformákra vonatkozik, amelyek a természetes megújuló eljárásokból származó energia, energetikai átvitelével jönnek létre.
 
A megújuló energiaforrásokba sorolható:

  • napenergia,
  • szélenergia,
  • biomasszából származó energia,
  • geotermikus energia.

 
A napenergia nagyon népszerű témává vált, amikor az emberiség rájött, hogy a modern civilizáció feltételei mellett létfontosságú szerepet tölt be. Bolygónkon sok helyen, a Nap alternatív lehetőséget nyújt az energia krízis megoldására, amely a populáció növekedésével és az életszínvonal emelkedésével egyidejűleg egyre hangsúlyosabbá válik, a fosszilis üzemanyag készletek kimerülésével együtt..

A földi alkalmazásokban felhasználható napenergia lehetőségeinek felbecsülésekor figyelembe kell venni annak előnyeit és hátrányait.
 
A főbb előnyök a következők:

  • A napenergia gyakorlatilag kifogyhatatlan;
  • Nem szennyező energiaforma;
  • Gyakorlatilag mindenhol elérhető;
  • A nap „üzemanyag” ingyenes.

 
A napenergia hátrányai a következők:

  • A napsugárzás a földön változó, függ a: nappal/éjszaka ciklustól, az évszakoktól, a helyi időjárási feltétektől;
  • A napenergia a Föld területén diffúz, délben, a legjobb feltételek mellett kb. 1kW/m2-t ér el.

 
Székelyhídon, a határ felé vezető út mentén épülő fotovoltaikus parkot (a fotovoltaikus rendszer napcellákat alkalmaz elektromos energia előállítására napfényből) a Ravanalli cég építteti, melyet a nagyváradi Electro Excel nevű cég tervezett és kivitelez.
 
Érteke 1,4 millió Euró és várhatóan július elsején fogják üzembe helyezni. A fentebb említett előnyök mellet meg kell említeni, hogy a fotovoltaikus park létesítésével biztonságosabbá válik az elektromos áram ellátás, a villamos energia minőségének javulását eredményezi és mivel a park Székelyhíd területén található a városnak plusz adóbevételt jelent. A befektetők tervei között szerepel a park bővítése15 MW-teljesítményre, amire rendelkeznek a műszaki csatlakozási engedélyekkel a székelyhídi villanytelephez
 

Forrás: „A megújuló energia felhasználási hatékonyságáról szóló tanulmány” – Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Agrárkamara, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

B.M.