Kevesen érdeklődnek környező természeti kincseink tettleges védelme iránt

Természetvédelmi tájékoztatóra várta az érdeklődőket a nagyváradi Ecotop Alapítvány március 27-én, Székelyhíd város önkormányzati gyűléstermébe. A találkozó a Biológiai sokféleség védelme a székelyhidi Csíkos-tó természetvédelmi területein elnevezésű projekt információterjesztő és tudatosságfelkeltő kampányának része volt.

„Szívesen látunk minden székelyhídi, vagy a környező településeken lakó személyt, akit érdekel a természetvédelem, környezetvédelemmel foglalkozó szakembert, biológia tanárt, turisztikai fejlesztésben érdekelt személyt, területtulajdonost” – így hangzott a felhívás, ennek ellenére a helyi tanerők részét képező biológia szakos pedagógusokon, egy lelkes érdeklődőn és az Ecotop munkatársain kívül nem jelent meg senki a találkozón. A környezettudatosság és annak felébresztése az emberekben pedig nem csak a biológiához szorosan kapcsolódó személyek feladata.

A projekt szerint a székelyhídi természetvédelmi terület kezelési tervét kell előkészíteni. Ez viszont nemcsak egy kutatói munka, ahol biológusok vagy geológusok közreműködnek, hanem az is fontos, hogy a helyi közösség jobban megismerje ezt a területet, és együttes akarattal tudja azt formálni, használni. Emellett a védett fajok megismerése és védelme is célja a programnak.

A program célja az élőhelyek és fajok fenntartására és természetvédelmi helyzetének javítására irányuló kedvező előfeltételek megteremtése, ebben pedig számítanak a lakosság aktív közreműködésére.


Írta: Bíró Orsolya