Ingatlanügyek megoldása érdekében összehívott gyűlés zajlott február utolsó napján a nagykágyai református gyülekezeti teremben. Az érintett tulajdonosok segítségére megjelentek a székelyhídi önkormányzat jogi és topográfus szakértői is.

A szűk körű gyűlés célja az egykor a Pongrácz felmenők nevére bejegyzett telkeken épített javak helyzetének tisztázása volt, a találkozót Csuka József alpolgármester vezette. A Pongrácz családot képviselve Pongrácz Vilmos (portrénkon) vett részt a találkozón, és biztosította az ingatlanok gyakorlati tulajdonosait arról, hogy maga és családja részéről készségesen rendelkezésre áll a megoldás érdekében, és nagyon szeretne hamarosan pontot tenni a megoldatlan problémák végére.

De melyek is ezek a problémák? A gyűlésen elhangzottakból kiderült, nem ez volt az első találkozó a témában, a tulajdonviszonyok már majd tíz éve rendezetlenek. Ez azt jelenti, hogy a kommunizmus idején a nagybirtokos grófi családtól elvett földterületeken az elmúlt évtizedekben ingatlanok, családi porták épültek. Mindennek az az oka, hogy a kommunizmus vége felé közeledve az állam kiosztotta a nagybirtokosoktól eltulajdonított területeket magánszemélyeknek, családoknak, kis darabokban. Ezt azonban semmilyen formában sem jegyezték be a telekkönyvekbe.
Tehát a nagykágyai területek közül kevés földterületnek világos és szabályos a jogviszonya – ezek közül mindössze két-három telek szerepel annak a nevén, aki valóban a telken él vagy műveli azt. Másrészt pedig legkevesebb húsz érintett személyről vagy családról van szó, akiknek az életterét jelentő telek mai napig az egyik Pongrácz felmenő nevén szerepel. A számos érintettből kevesen vettek részt az ominózus megbeszélésen, ahol a szakértők azt javasolták, bármilyen kataszteri mérés vagy jogi lépés történt is eddig, forduljanak ügyvédhez, majd bírósághoz, és így próbálják meg saját névre bejegyeztetni, telekkönyveztetni területeiket.

Ugyanis történtek már lépések ez ügyben, de ezek szerint hatástalanul. Az önkormányzat munkatársai és az érintettek közül is páran már több alkalommal öszszeírták, hogy kik is azok a személyek, akiknek tanácsadásra van szükségük és az általuk használt földterület jogi háttere nem rögzített. Az sem könnyíti az ügyet intézni kívánók törekvéseit, hogy az összeírás óta telkek cseréltek gazdát, esetleg elhunytak régi tulajdonosok.


Írta: Bíró Orsolya