^ Vissza Fel
Pongrácz Vilmos címke bejegyzései:

Van is földjük az építkezőknek, meg nincs is

Közélet  ,   2017. március 14. kedd 
 818

Ingatlanügyek megoldása érdekében összehívott gyűlés zajlott február utolsó napján a nagykágyai református gyülekezeti teremben. Az érintett tulajdonosok segítségére megjelentek a székelyhídi önkormányzat jogi és topográfus szakértői is.

A szűk körű gyűlés célja az egykor a Pongrácz felmenők nevére bejegyzett telkeken épített javak helyzetének tisztázása volt, a találkozót Csuka József alpolgármester vezette. A Pongrácz családot képviselve Pongrácz Vilmos (portrénkon) vett részt a találkozón, és biztosította az ingatlanok gyakorlati tulajdonosait arról, hogy maga és családja részéről készségesen rendelkezésre áll a megoldás érdekében, és nagyon szeretne hamarosan pontot tenni a megoldatlan problémák végére.

„Aki ilyen szép környéken él, az csak gazdag lehet”

Kanapé  , ,   2010. június 20. vasárnap 
 2 786

Beszélgetés Pongrácz Vilmossal, a nagykágyai Pongrácz Alapítvány vezetőjével

Nagykágya és a gróf Pongrácz család kapcsolata nem nyúlik vissza hosszú évszázadokra. A Nagykágyán templomot és családi sírboltot építtető, valamint kastélyt bővítő Pongrácz család a XIX. század közepén tűnik fel az akkori Magyarországnak e térségében. Addig a felvidéki Vág-menti Nedec volt a család egyik törzsterülete. Dédapám, gróf Pongrácz Ödön 1847-ben vette feleségül Lónyay Vilmát, aki házassági hozományként kapta szüleitől a nagykágyai birtokot. A család 1944-ig élt Nagykágyán. Én már Budapesten születtem 1947-ben. 1996-ban voltam először Nagykágyán, ami nekem minden szempontból egy hatalmas, főleg érzelmi élmény volt.