Most először „keveredett” a rendezvények közé egy országos bajnokság, pedig jónéhány Érmelléki őszön vagyunk már túl, sőt a nyári városnapok között is már a másodikat éljük. Persze mindez nem véletlen, hisz a székelyhídi Nagy Botond neve mára már egybeforrt országunk favágósportjának válogatottjáéval. Idén nálunk, a városnapok keretében szombat délután rendezték meg a Stihl Timbersport Series román bajnokságát.

A Stihl Timbersport Series története nem túl messzire nyúlik vissza, 1985-ben indult útjára az Egyesült Államokban, majd 2002-ben Európában is elkezdett hódítani. Boti valamikor 2008-ban kezdett el ismerkedni ezen sportággal, azóta a válogatott oszlopos tagja, 2011-ben román bajnok volt, sőt Európa-bajnok is tuningolt láncfűrész (hot saw) kategóriában!

A mai román bajnokságra öccse, Nagy Csongor címvédőként érkezett, hozzájuk csatlakozott még Dan Petrescu, Pálfi Carol és Cser Szilárd szintén Székelyhídról, valamint Aradról Ion Nyamcsuk és Ionel Mariniţă, végül, de nem utolsó sorban a bánffyhunyadi Costel Pleş.

A nyolc induló nem kevesebb mint öt versenyszámot kellett teljesítsen. Talán a leglátványosabb kategória a magaslati vágás (springboard), amiben Cser Szilárd bizonyult a legjobbnak. A második számban, a motoros láncfűrészes versenyben (Stock Saw) Dan Petrescu volt a leggyorsabb. A függőleges vágást baltával (standing block chop) Nagy Csongor teljesítette a leggyorsabban, a keresztvágó fűrésszel (single buck) Nagy Botond bánt a legügyesebben, végül a vízszintes vágásban (underhand chop) újra Dan Petrescu nem talált legyőzőre.

Végig nyílt volt a küzdelem, a kategóriák győztesei nyolc pontot kaptak, a másodikok hetet, a harmadikok hatot és így tovább a nyolcadikig. Nem volt véletlen, hogy a küzdelem végére maguk a versenyzők sem tudták, mi is a pontos végeredmény. Ugyanígy a kilátogató mintegy két-háromszáz néző is izgatottan várta a hivatalos eredményhirdetést, sokan még megtippelni sem tudták a végső sorrendet. Mint bármely más sportágban, itt is visszafelé indult az eredményhirdetés, nyolcadik helyen végzett Costel Pleş, hetediken Pálfi Carol, hatodikon Ion Nyamcsuk, ötödiken Ionel Mariniţă, negyediken pedig Cser Szilárd. Ezzel az már biztossá vált, hogy a dobogóra idén csak székelyhídi versenyző állhat, de a műsorvezető az utolsó pillanatig borzolta az idegeket. Komoly bevezető után végre kiderült, hogy Nagy Csongornak nem jött össze a címvédés, 25 ponttal a harmadik lett, testvére, Nagy Botond 29-cel második, Dan Petrescu pedig a látottak alapján teljesen megérdemelten 33 ponttal lett az új országos bajnok.

Két külön kategóriában is díjazták a fiúkat, a legjobb baltás és a legjobb fűrészes ember is Dan Petrescu lett! Ezek után már tényleg megkérdőjelezhetetlen, hogy miért is ő az idei bajnok, a többiek csak gratulálhatnak e remek teljesítményhez. Mi székelyhídiak pedig favágóinknak köszönhetően egy újabb élménnyel gazdagodhattunk, ezúttal testközelből tapasztalhattuk meg e sportág minden szépségét.

Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek, további sportsikereket kívánunk városunk fiataljainak. Köszönjük Stihlesek, köszönjük Nagy Botond!


Írta: Juhász György