A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület január 13-án megtartott éves találkozójának célja az elmúlt időszak összegzése és az új év célkitűzéseinek összefoglalása volt. A székelyhídi múzeum épületében zajlott eseményen jelen voltak dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének elnöke, Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, és Kovács Szabolcs István falugazdász és vidékfejlesztési szakértő, továbbá a partiumi régió négy megyéjének (Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyének) falugazdászai. Elmondható, hogy a jelen helyzet fényében a partiumi falugazdászok egyesülete egyre nagyobb elismerésnek örvendhet mind a hazai partnerszervezetek, mind Magyarország Agrárminisztériuma részéről is. A gyűlésen szó esett arról, hogy ennek az állapotnak további fennmaradásához nagyon fontos a kommunikáció megléte és fejlesztése, a polgármesterekkel való kapcsolattartás, a rendszeresebb gyűlések szervezése megyei szinteken és természetesen az új tagok felkutatása.

Az új ötletek kivitelezése is fontos téma volt a gyűlésen, több olyan esemény megvalósítása jegyzőkönyvbe került, ami összekapcsolhatja a közösséget, úgy mint a szőlő- és gyümölcsösmetszési tapasztalatcserék, fóliasátor és palántahajtatási tanácsok, a szezon előtti munkagép-ismertető az afelől érdeklődőknek, vagy éppenséggel a közeljövőben esedékes sajtkészítői tanfolyam, ami magyar és román nyelven is elérhető lesz.

A partiumi falugazdászok kulináris téren is igyekszenek újdonságokat hozni, a partiumi kézműves termékek brandje mellett egy egész régiót átfogó receptgyűjteményt szeretnének kiadni, ami hagyományos-rurális, nagymamáink és dédmamáink jellegzetes ételeinek átfogó gasztronómiai bibliája lehetne, amely felsorakoztatná a különböző települések kulináris sajátosságait.

A járványszabályoktól függően tehát több esemény is várható a partiumi falugazdászoktól az idei évben, és a régión belül bárki bizalommal fordulhat hozzájuk mezőgazdasági pályázatok és tanácsok kapcsán.


Írta: Szyártó József L.