A vidékfejlesztési szakemberek tanácsadással, információkkal állnak a húsállattartók mellé is

Rendszeresen összeülnek a partiumi falugazdászok, hogy átbeszéljék a fontosabb problémákat, terveket, tennivalókat. A magyarországi kezdeményezésre és támogatással létrejött kísérleti program legfőbb feladata a szaktanácsadás és tájékoztatás, ami igen nagy segítséget jelent a kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesületben tevékenykedő Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megyei tizenhét tag között van állatorvos, agrármérnök, kertészmérnök is.

Az év eleje dolgosan telik, hisz megkezdődött a szarvasmarha-összeírás is, mely a mi régiónkban Gődér Imre érköbölkúti falugazdász irányításával működik. Az ötlet a nagykárolyi Barta Károly állatorvos, falugazdász kolléga fejéből pattant ki, akinek már régóta szíve vágya egy hasonló volumenű program. Megalapították a szarvasmarhatartók egyesületét, a feltérképezés jelenleg is folyik, hisz a falugyűléseken a helyi gazdák adatlapokat töltenek ki, melyek pontos információkkal szolgálnak a falugazdászoknak a szarvasmarha-tenyésztés aktuális helyzetéről. A program kifutási ideje a remények szerint április lesz, amikor is az adatok összegzése után a részvételüket kifejező gazdák beiratkozhatnak az egyesületbe. Az utóbbi években nagymértékben megapadt, szinte a felére csökkent a szarvasmarha-tenyésztés mértéke. Ez a program összefogja és segíti a húsmarhákat tartó gazdákat a tenyésztésben, értékesítésben.

Nagyon fontos megemlíteni a marosvásárhelyi illetőségű Pro Economica Alapítványt (a magyar kormány által létrehozott pályázati iroda), amely várja a kis és nagy gazdaságok pályázatait. A magyar kormány jelentős pénzösszegeket szeretne befektetni a partiumi térségbe, ezért a helybeli gazdák jelenleg ezen pályázatok kiírására várakoznak. A falugazdászok legfontosabb feladata ezekben a válságos időkben is az állandó kapcsolattartás, a megfelelő információk beszerzése és átadása, ami az elkövetkező időszakban főként telefonon történik majd.


Gődér Imre

2005-ben végzett Nagyváradon agrármérnöki szakon. Ezután tizenkét évig a Kiskun vetőmag-kereskedésben dolgozik, ahol jól kiismeri a mezőgazdasági szakma csínját-bínját. Gazdálkodik és hobbiszinten borászattal foglalkozik, az érköbölkúti Kecskeháton fekvő családi 40 áras királyleányka-ültetvényen. Boraival számos versenyen szerzett már elismerést magának és falujának. 2018-ban falugazdász-képesítést szerez.


Jó hírét viszik az Érmelléknek a helyi falugazdászok Budapestre

A Magyarországon már nagyon rég működő, 2018-tól Erdélyre is kiterjesztett falugazdászprogram viszonylag újnak tekinthető még Romániában. Bár az érmelléki falugazdászat igen rövid múltra tekint vissza, az itteni szakemberek mégis számtalan eseményen vettek már részt, hogy elvigyék hírünket, akár a messzi Budapestre is.

Bihar megye több mint ötven résztvevővel érkezett a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra 2019 szeptemberében, ahol saját standdal mutatkoztak be. A bemutatott portékák közt füstölt termékek, bor, méz is szerepeltek.

Az év végén az egyesület tagjai különdíjat alapítottak, az emlékplakett a különböző borversenyeken a helyi gazdákat hivatott díjazni. Idén már több alkalommal is átadták, többek közt Bihardiószegen, Hegyköz­szentmiklóson és Székelyhídon is díjazták vele a helybeli legidősebb és legfiatalabb borászokat.

Januárban a budapesti AGROmash EXPO-n különböző agrártechnológiai megoldásokkal és csodaszép agrárgépekkel ismerkedhetett az ezúttal több mint száz Bihar és szinte 120 Szatmár megyei résztvevő.


Írta: Ér hangja