Dr. Roșca Katalin-Mónika háziorvost, aki 2011. júliusa óta dolgozik Érköbölkúton, arról kérdeztük, hogyan halad az Érolaszi háziorvosi rendelő felújítása és mikor kezdi el a faluban a munkát. A doktor nő elmondta a rendelő ki van meszelve, be van rendezve, jelenleg az engedélyek elintézése van folyamatban.Ha minden rendben megy,akkor június közepétől heti két napon várja a betegeket, a másik három nap pedig Érköbölkúton rendel és ott is szívesen fogad bárkit. Ha sürgősségi eset van, akkor, amennyiben itthon van, természetesen házhoz megy akár vasárnap is, vagy ha nem, akkor a 112 segítségét kell kérni.

Jelenleg dr. Murgui Éva orvosnővel ketten látják el az Érolaszi betegeket.

Arról is kérdeztük, milyen tapasztalatai vannak azzal kapcsolatosan, hogy a vidéki illetve a városi betegek között van-e különbség? Válaszában kifejtette, hogy a falun élők jobban elhagyják magukat, mert a munka, a kert sokkal fontosabb, de nem annyira betegesek, mint a városiak és az internetet sem alkalmazzák az orvos helyett. Kiemelte, hogy a leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a hosszú tél után nagyon sok volt a tüdőgyulladásos beteg egész Bihar megyében. A szokásosnál több gyereknél kezdetleges asztmát fedeztek fel, ami egyre gyakoribb a falun élő gyerekek körében, valamint a hólyagos himlős megbetegedések száma is nőtt.

 

A nyár közeledtével felhívta a figyelmet, hogy a kullancsveszély és a hasmenés tartozik a leggyakrabban előforduló betegségek közé. Kullancsok ellen javasolta a védőoltást, de ez a szérum Romániában sajnos nem vásárolható meg,a legkönnyebben Magyarországról lehet beszerezni.

 

 

A.T.