Jobban mondva részben vendég, részben pedig helyi művészeti alkotások kaptak helyet a városi múzeum épületében, melyek kiállítását Kerekes Terézia könyvtárvezető nyitotta meg egy nagyszerű gondolattal. Mint elmondta, a kiállító művészetek összekapcsolhatók az irodalom által, mert „a festészet vizuális költészet, a költészet verbális festészet, míg a fotó fénnyel írott vers”.

A múzeum négy tágas termében a debreceni Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Kör festményei, Somogyi Győző A szabadságharc katonái című kiállítása, a székelyhídi ifj. Bokor Zoltán természetfotói és a helyi fiatal művészek tárlata tekinthető meg. A szabadságharc katonái kiállítás az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszti ruházatát és felszerelését jeleníti meg. Somogyi Győző rajzainak, grafikáinak ihlető forrása a hadtörténelem, előszeretettel rajzol katonafigurákat, így született kiállítása is.

Bokor Zoltán természetfotói természetjárás közben születtek a zöld erdős-mezős tájak harmóniáját, állat- és növényvilágát megörökítve, frappáns címekkel látta el a fényképeket. Székelyhíd képzőművészeti tehetséggel megáldott fiataljainak tárlata pedig egy valódi kavalkádot képvisel az egyik emeleti teremben. Itt az érdeklődők Angyal Olívia, Berszán László, Domahidi Krisztina, Elekes Ibolya, Kerekes Zsuzsa és Szilágyi Orsolya munkáit tekinthetik meg, többek között kerámiapárnákra vitt álmokat, egy kreatív tervezői vizsgamunka ruhadarabjait, olajfestményeket és más ötletes alkotásokat. Ugyanakkor nehéz lenne nem észrevenni a Petőfi Sándor Elméleti Líceum volt diákjaiból létrejött fotókörösök kiállított képeit a múzeum előterében. Itt találunk portréfotót, kísérleti és tájjellegű fényképeket is, melyek ugyan kisebb teret kapnak, de annál jobban érvényesülnek. A kiállítás a városnapok utáni héten hétfőtől csütörtökig 8–16.30, pénteken 8–14 óra között tekinthető meg.


Írta: Bíró Orsolya