Önkormányzati vezetők részvételével több témakört érintő találkozóra került sor március 16-án, Székelyhídon. A városi múzeum aulájában megtartott eseményen elsőként Béres Csaba házigazda polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd pedig Cseke Attila, az RMDSZ megyei elnöke a Nagyváradon előző nap zajlott március 15-ei ünnepség méltóságteljes voltát méltatta. Ezúttal is megragadta az alkalmat, hogy a kormánybiztosi kompetenciák csökkentésének szükségességét vázolja, ugyanakkor nagypéntek szabadnappá nyilvánítását sikerként értékelte. Az országos és a megyei politikai pártok közül mindmáig a liberálisokkal (PNL) a legnehezebb kommunikálni, róluk jelenleg elmondható, hogy magyarellenes alakulatot képeznek – fogalmazott Cseke.

Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke a közelgő magyarországi választások okán előtérbe kerülő feladatokról szólt. Mint mondta, minden segítséget meg kell adni a magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkezőknek, hogy idejében leadhassák voksaikat. Emlékeztetett arra, hogy a négy évvel ezelőtti választáson 30 százalékos volt a határon túl leadott érvénytelen szavazatok aránya. A mai román állam megalakulásának centenáriuma kapcsán kifejtette, hogy a szövetség szándéka a magyar közösség értékeinek felmutatása, minél hathatóbb megjelenítése. Ez történhet többek között helyi újságok, időszaki kiadványok révén is. Fontos feladat időben felkészülni a jövőre esedékes európai parlamenti választásokra, amelyen a magyar képviselet saját jelöltekkel fog megmérettetni. Nagyobb odafigyelést igényel a gazdatársadalom, ahogyan a vidéki ifjúsági szervezetek megújhodása is prioritást élvez – sorolta az ügyvezető elnök a sokrétű teendőket.

A találkozón jelen volt Pásztor Sándor megyei tanácselnök is, aki az idei év szűkösre szabott költségvetését ismertette, valamint azokat a gátló tényezőket, amelyekkel munkája során szembesülnie kell. Biró Rozália parlamenti képviselő az általa elnökölt nőszervezet tevékenységéről beszélt. A találkozó a részvevők hozzászólásával zárult.


Írta: D. Mészáros Elek