Az Ér Hangja Egyesület öt éve lépett a nemzetközi programok megvalósításának színterére, azon belül is az ifjúságot megszólító Erasmus Plus adta lehetőségekre helyezve a hangsúlyt. Míg 2015-ben épp hogy csak megszervezte első önálló nemzetközi ifjúsági csereprogramját huszonnégy fiatal részvételével, 2019-ben már számos programra fogadott és küldött is hazai fiatalokból álló csoportokat. A nyár nem telt eseménytelenül, majd szeptemberben épp, hogy haza tértek nyolchónapos szolgálatuk után a spanyol önkéntesek, egy ifjúsági csere vette kezdetét (lásd előző lapszámunkban), de idén ősztől már újabb önkéntesek érkeznek, és további programok várják a fiatalokat.

Egy hét a norvég fjordok között

Júliusban az egyesület egy hattagú csoportot küldött Norvégia majd’ legnyugatabbra fekvő pontjára, Nordfjordeid falucskába, egy kicsi közösségbe, festői környezetbe. Itt egy oktatási és kulturális központban norvég, spanyol és török fiatalokkal együtt az előítélet és a hátrányos megkülönböztetés fogalmával ismerkedtek, illetve az ezeken való túllépést tapasztalták meg székelyhídi és nagyváradi résztvevők, mindezt különböző művészeti foglalkozások által. Így például mozgásszínházi, tánc formáját öltő, és fotóművészeti feladatok várták az ifjakat, amelyeket be is mutattak a The Two Dimensions of Prejudge (Az előítélet két dimenziója) elnevezésű program végeztével.

Augusztusi „vakáció” Litvániában

Augusztus utolsó hetében a litván Vilkaviškis régióban, a természeti környezetben felépített ifjúsági táborhelyre várták az Ér Hangja Egyesület kilenc fiatalból álló csapatát. A csereprogram témája ezúttal a tevékeny állampolgári szerepvállalás volt, míg a program a YOUth Can! (Fiatal vagy, képes vagy!) címet viselte. A cseh, litván, olasz és hazai fiatalok a szónoki tudásukat, a csapatmunkára való készségüket és kezdeményezőképességüket fejleszthették, miközben azt fejtegették, mi a polgári szerepvállalás fontossága és értéke. Emellett minden este más-más, az egyhetes program ideje alatt képviselt ország gasztronómiájával, kultúrájával ismerkedhettek meg a résztvevők, társaik bemutatóinak köszönhetően.

A spanyol kapcsolat

Egy hosszú távú stratégiai partnerség egyik lépéseként az Egyesület három küldöttje egy képzésen vett részt a spanyolországi Malagában, szeptember végén. Az egyéves lefutású projekt célja a közösségi terekben való kulturális és művészeti megmozdulásokat igyekszik elősegíteni annak érdekében, hogy a társadalmi átalakulást, a békés együttélést, a kulturális örökséget, és az inkluzív közegeket népszerűsítse. A képzés maga pedig azt taglalta, miként lehet ilyen összetett eseményeket megvalósítani. Úgy az Ér Hangja Egyesület, mint az olasz vagy ciprusi partnerek képviselői megosztották tapasztalataikat a rendelkezésükre álló közösségi terekről, lehetséges jövőbeni programokról, majd módszertani tapasztalatot szerezhettek ezek megvalósításához.

A nemzetközi kapcsolatrendszer tehát egyre bővül, hisz az Ér Hangja Egyesület feltett célja, hogy minél több, tematikáját tekintve minél árnyaltabb lehetőségpalettát nyisson Székelyhíd és az Érmellék fiataljai előtt, és nem csak. Mindezt az EU Erasmus Plus programjának segítségével, annak minden előnyével biztosítva az érdeklődők számára. Az egyesület adta lehetőségeket bárki elérheti az Erhangja International Facebook-oldalon, az Ér Hangja Egyesület instagramján vagy a www.palyazatok.erhangja.ro oldalon.


Írta: Ér hangja