Elballagtak a mezőgazdasági iskolacsoport nyolcadikosai és a XIII. osztályos végzősei

 


„A búcsúzónak minden emlék drága,
Egy száraz lomb, egy moha, egy kis kavics,
Hogy emlékezzék a távolban is a helyre,
Melyre visszavonja vágya,
Tanú lesz az érzéseiről halálig,
S egy semmi így legdrágább kinccsé válik.”
Goethe

 

 

Négy osztály vett búcsút a tanintézménytől a Nagykágyai Mezőgazdasági Iskolacsoportban, a nyolcadikos osztály, valamint három XIII. osztály (élelmiszer-ipari, fafeldolgozó és kőműves szakok). Először a VIII. osztály „vált meg” az általános tagozatú iskolai padtól osztályfőnökük kíséretében, Kind Klára Renáta tanárnő vezetésével készült műsorral. Ezután az iskolánk VII. osztályos tanulói és osztályfőnökük, Szabó Roland vettek búcsút az ifjaktól néhány kedves, biztató szó kíséretében, amit néhány alkalomhoz illő szavalat és ének követett. Műsorukkal – amelynek összeállításában Sas Enikő és Balla Frigyes tanárok segítettek – felhívták a ballagók figyelmét arra, hogy ők is Isten teremtményei, csodái, éppen ezért értékesek mindannyian. A műsor végén a ballagó diákok átadták iskolánk jelképes zászlóját a hetedikes társaiknak, felkérve őket arra, hogy védjék, óvják iskolájukat, öregbítsék annak hírnevét, büszkén vállalják, hogy ide járhattak.

 

 

 

Másnap a VIII. osztály után a három XIII. osztály végzősei is elköszöntek iskolájuktól, mely éveken át védte s óvta, oktatta őket az itt eltöltött évek alatt. Könnyes búcsút vettek e falaktól, tanáraiktól, akik nemcsak tudással vértezték fel őket, hanem emberséggel is, s társaiktól. Megköszönték mindazt, amit kaptak, a szigort s korholást is, amely így visszatekintve vált értékessé számukra, amelyért hálásak maradnak életük végéig. Köszöntötték a szülőket is, s köszönetüket tolmácsolták a támogatásukért. Ők immár a nagybetűs Életbe lépnek ki e falak közül, ehhez sok-sok szerencsét kívántak társaik és tanáraik.

 

 

Mindhárom végzős osztály osztályfőnöke – Lázár Emil, Hasznosi Gábor és Balla Frigyes – rövid beszédben szólt a megjelentekhez. Ezt követően a XII. A. és B. osztály diákjainak képviseletői és ezen osztályok osztályfőnökei, Lázár Gabriella és Réti Béla intéztek bátorító szavakat a ballagó diákokhoz és az egybegyűltekhez. Végezetül pedig iskola vezetősége, Karancsi Béla igazgató és Ostroveanu Ágota aligazgató búcsúzott el a diákoktól.
A beszédek végeztével a ballagó diákok átadták jelképesen iskolánk kulcsát a következő nemzedéknek.
Az iskola falaitól nemcsak diákjaink vettek búcsút, hanem nyugdíjba vonuló egyik kedves tanárkollégájuk is, Hasznosi Gábor is, aki immár nemcsak a rövid nyári vakációt tölti el pihenéssel, hanem remélhetőleg az azt követő sok-sok békés és vidám évet is.

 

 

S. E.