A magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át Romániában a képviselőház. Az RMDSZ képviselői és szenátorai által idén tavasszal kezdeményezett törvény lehetővé teszi, hogy Romániában hivatalos úton is minden magyarlakta településen méltón megünnepelhessék a magyar nyelv napját és kulturális eseményeket, programsorozatokat szervezhessenek.

A törvény előírja, hogy az önkormányzatok pénzösszegeket különíthetnek el költségvetésükből a kulturális események lebonyolításának céljából és a közszolgálati tévé és rádió beemelheti műsorrácsába az eseményekről szóló tudósításokat. Ugyanakkor a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.

„A romániai magyarok jogos elvárását emelte az ország jogrendjébe ma a képviselőház plénuma. Az egész Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a magyar nyelv napját, ehhez kívántunk mi is csatlakozni. 1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. Ennek emlékére a magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította” – fogalmazott Szabó Ödön Bihar megyei képviselő a parlamentben a szavazást követően.