Kiskorúakat érintő szociális témával nyert EU-s projektet az Ér Hangja Egyesület

Újabb külföldi csoportok látogatnak Székelyhídra ez év áprilisában az Ér Hangja Egyesület nyertes Erasmus+ ifjúsági csereprogramjának köszönhetően. A romániai csapaton kívül ezúttal Görögország, Litvánia, Magyarország és Portugália fiataljai lesz jelen városunkban.

Az ifjúsági csere fő célkitűzése a fiatal generációk társadalmi-gazdasági-oktatási bevonása, amelyet két oldalról fognak megközelíteni a szervezők a program ideje alatt: a probléma kezelése, illetve lehetséges megelőzés formájában.

Egyrészt a projektben közvetlenül érintett résztvevők nagy része úgynevezett NEET európai fiatalok, azaz nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő ifjak, akik hátrányos helyzetük ellenére készségeiket, képességeiket fejleszteni akarják, így javítva esélyeiket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. A másik oldalon azonban a projekttevékenységek várt eredménye a társadalmi kirekesztés elhagyott gyermekekre leselkedő veszélyének csökkentése. Ez a két társadalmi csoport és a kitűzött célok egy színes, értékközvetítő programban találkoznak majd áprilisban, Székelyhíd gyermekotthonában.

A hasznos ismeretek elsajátítása érdekében a fiatalok bemutatják egymásnak országaik szociális hálójának működését, gyermekvédelmi rendszerét, azt, hogyan segítik államaik a munkanélkülieket vagy azokat, akik valamilyen sokoldalú problémával állnak szemben.

A projekt során ezenkívül a külföldről érkező fiatalok kitalálnak, megterveznek, előkészítenek és végrehajtanak majd számos tevékenységet, amiket a gyermekotthon lakóival végeznek el együtt. Ilyenek lesznek például a szalmafonás és különböző tárgyak megfestése, mozgást, sportot igénylő programok, újrahasznosító workshop, EU-ismereti játékok. Az ismeretterjesztő játékok legjobbja a Székelyhíd városa körül tett kirándulás lesz, amely során természetismereti, tájékozódási, környezetvédelmi játékokat fognak játszani.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a résztvevők az idejüket szinte teljes egészében a gyermekekkel fogják tölteni, besegítve a házimunkába. Ennek köszönhetően a fiatalok és a gyermekek megtanulnak egy közös nyelvet, amin megértik egymást, és aminek köszönhetően a gyermekek elég figyelmet, megbecsülést kapnak, és ami a legfontosabb: szeretve érzik magukat. Ezenkívül a gyerekeknek abban segít a program, hogy kommunikatívabbak legyenek, ne tartsanak az ismeretlen társaságtól, legyenek nyitottak, és tanuljanak olyan újdonságokat, kapjanak olyan készségeket, amiket a résztvevők által előkészített tevékenységek során, leshetnek el.

Mindeközben a csereprogram magába foglal még interkulturális és nemzeti esteket is, amik egymás országának, nonprofit szervezetének és egymás megismerését segíti elő.

A nyertes program ideje alatt a résztvevők számos készséget, képességet fejleszthetnek a „csináld magad!” (Do it yourself! vagy DIY) módszerrel, hiszen nagy alkotói szabadságot kapnak a gyermekekkel közösre tervezett programok megtervezésében és megvalósításában. A program közben történő fejlődést folyamatosan értékelni fogják és jegyezni a résztvevők saját űrlapjaikon, amelyekből a projekt végére összeáll majd a jól kiérdemelt tanúsítvány, az úgynevezett YouthPass.

A projektről, résztvevői jelentkezésről az egyesület honlapján (www.erhangja.ro/palyazatok) lehet tájékozódni. A rendezvényt az Európai Unió Erasmus Plusz Programja támogatja.


Írta: Bíró Orsolya