Szokásos őszi egyeztető pedagógustalálkozójukat tartották a Székelyhíd körzetébe tartozó elemi iskolák tanítói szeptember 27-én, csütörtökön. A tanévkezdő találkozó első mozzanataiban köszöntötték a friss munkaerőket és tapssal gratuláltak a sikeresen vizsgázó kollégáknak. A kilenc környékbeli településről érkezett ötvenöt oktató Püsök Julianna helyi tanítónő vezetésével az új tanév szempontjából fontos tudni- és tennivalókat osztott meg egymással. Például elérhető mentálhigiéniás képzési lehetőségről, vagy a különböző kiadók által elérhető munkafüzetek minisztériumi jóváhagyásáról. Emellett a már ismeretes figyelmeztetések is elhangzottak azzal kapcsolatban, hogy a munkafüzetek fénymásolása szerzői jogokat sért, vagy hogy a lecketerveket mindig elérhetővé kell tenni, így készülve egy esetleges órai ellenőrzésre.

Mindemellett nem maradhatott ki az egyeztetésből a tanévkezdést felbolygató augusztusi rendelet sem, amely a román nyelv és irodalom oktatását szabályozta volna. A pedagóguskör vezetője, Püsök Julianna tájékoztatott a körzeti tanítók által megtett lépésekről. Mint mesélte, néhány tanítóval részt vettek egy szakszervezeti gyűlésen Nagyváradon annak érdekében, hogy megtudják, kiáll-e a szakszer­vezet a magyar tanítók mellett a román órák tanításával kapcsolatos jogszabály ügyében. Megtudták, hogy nem, ugyanis már a gyűlést megelőző napon iktatták a tanügyminisztériumban a szakszervezetek nyilatkozatát azzal kapcsolatban, hogy ők támogatják a magyar tagozatos tanítókat, de a Bihar megyei szakszervezet ezt nem vállalta fel. A tanítók mindezek ellenére nem maradtak tétlenek, 3000 tanító írta alá az érdekeiket és méltóságukat védő nyilatkozatot. „A diszkriminációellenes bizottság, az államelnök és a tanügyminiszter asztalára tettünk le egy beadványt, amiben nyilatkoztunk, hogy igenis nem vagyunk szakképzetlenek és igenis kérjük ennek a törvénynek az eltörlését, mert ez a törvény igazságtalan és megalázó minden magyar tanító számára”–nyilatkozta a pedagóguskör vezetője.

Különleges egybeesésnek mondható a fentieket olvasva, hogy az őszi találkozó napján a tanügyminiszter lemondott tisztségéről, beismerve, hogy a vitatott rendelet miatt hozta meg döntését, amelyet még aznap este sürgősségi rendelettel hatálytalanítottak.

Bíró Orsolya


Írta: Ér hangja