Pontatlanságokat tartalmaz az egyik megyei terjesztésű napilap január végén megjelent írása, amelyben arról olvashattunk, hogy japán befektetők jóvoltából biomasszaüzem létesülhet városunkban. Az említett cikk szerint az ügy végső kimenetelét illetően a döntés az önkormányzat kezében van. Miniinterjúnkban Béres Csabát, Székelyhíd polgármesterét kérdeztük a biomasszaüzem ügyével kapcsolatban.

 

– Pontosan mi hangzott el azon a bizonyos üzleti megbeszélőn?

– A cikkre reagálva először is azzal kezdeném, hogy néhány pontosítást kell tennem. A japán üzletemberek, akik ellátogattak városunkba, igazából egy biomasszaüzemekhez kapcsolódó technológiát kívántak eladni, annak piacot szerezni. Ez rendben is lenne, ha épp építés alatt lenne Székelyhídon egy hasonló üzem, de sajnos ez most nincs. Igaz, két évvel ezelőtt leadtunk egy hasonló pályázatot Diószeggel és a Bihar Megyei Tanácsal közösen, de az sajnos nem nyert (hatalmas túljelenkezés, más megyékben erősebb lobbi és hasonló okok miatt).

– Milyen ajánlattal érkeztek az ázsiai üzletemberek?

– A megbeszélés egy biomasszaüzem létrehozásáról szólt, ahová majd tőlük kellene megvásárolni a már említett felszereléseket, berendezéseket. Ez különben egy konkrét esetben is igen nagy gond lenne, hisz egy önkormányzat nem vásárolhat csak úgy, főleg több millió euró értékben akárkitől, közbeszerzési eljárás kell stb. A japánok javaslata szerint pályázatot kellene letenni, amit az Európai Unió (98%) támogat majd. A probléma ezzel csak annyi, hogy épp nincs semmilyen ilyen jellegű pályázati kiírás Romániában. Természetesen elmondtuk, hogy mi, az önkormányzat minden javaslatra, ötletre nyitottak vagyunk, ami a településünk számára gazdasági fellendülést hozhat, de azoknak valós alapokon nyugvó, megvalósítható projekteknek kell lenniük.

 

Pap Enikő