Katona Tünde érköbölkúti lakost köszöntötték a Székelyhídon április végén szervezett konzuli napon Béres Csaba polgármester és Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja. Ő a háromezredik személy, akinek a székelyhídi RMDSZ munkatársai segítettek a magyar állampolgársághoz szükséges iratok összeállításában.

Székelyhídon már öt alkalommal szerveztek konzuli napot, amikor a magyar állampolgárságot kérelmezők helyben adhatják le kérelmeiket, átvehetik anyakönyvi kivonataikat, magyar igazolványt és abba való pótfüzetet kérelmezhetnek. A kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársai minden felmerülő kérdésben készségesen adnak útbaigazítást, segítenek az ügyfeleknek.

A Bihar megyei RMDSZ kezdeményezésével a szövetség székelyhídi körzeti szervezete 2011 januárjában kezdte el munkáját az egyszerűsített honosítási eljárással megszerezhető kettős állampolgárság ügyében. Ekkor Béres Csaba felvette a kapcsolatot a Székelyhídhoz tartozó falvak egyházi vezetőivel, akik helyet biztosítottak heti egy alkalommal a honosítási irodának, hogy a falvak lakosai is könnyebben intézhessék magyar állampolgárságuk ügyét. A kezdeti nagy rohamot követően falvakon csökkent az érdeklődés, ezért jelenleg Székelyhíd (és a hozzá tartozó falvak) lakosait naponta 8 és 16.30 óra között, pénteken 8–14 óra között várják a honosítási iroda ügyintézői.

Köszönjük, hogy bizalommal fordultak az RMDSZ munkatársaihoz és segíthettünk abban, hogy visszaszerezhessük azt, amitől a történelem viharai megfosztottak bennünket.

 


Írta: Fekete Katalin