^ Vissza Fel
kettős állampolgárság címke bejegyzései:

Újabb konzuli nap

Közélet    2016. március 3. csütörtök 
 526

Március 31-én 11 órai kezdettel újabb konzuli napot tartanak a múzeum épületében a székelyhídi RMDSZ szervezésében.Ez alkalommal a konzulátus munkatársai a hadiárvák és a hadigondozottak ügyeivel is foglalkoznak.
Azokat a személyeket, akiknek készen van a magyar anyakönyvi kivonata, a konzulátus munkatársai értesítik.A konzuli napon lehetőség van a magyar igazolvány kérelmezésre és pótfüzet kérésére, előzetes egyeztetés alapján az állampolgársági kérelmek leadására.
Azok a személyek, akik állampolgársági kérelmet szeretnének leadni, kérjük március 20-ig jelentkezzenek elkészített irataikkal.

Jelentkezni a székelyhídi múzeum épületében a honosító irodában lehet naponta 8 és 16, péntekenként 8–14 óra között.

A háromezredik visszahonosított Székelyhídon

Közélet    2014. június 3. kedd 
 572

Katona Tünde érköbölkúti lakost köszöntötték a Székelyhídon április végén szervezett konzuli napon Béres Csaba polgármester és Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja. Ő a háromezredik személy, akinek a székelyhídi RMDSZ munkatársai segítettek a magyar állampolgársághoz szükséges iratok összeállításában.

Székelyhídon már öt alkalommal szerveztek konzuli napot, amikor a magyar állampolgárságot kérelmezők helyben adhatják le kérelmeiket, átvehetik anyakönyvi kivonataikat, magyar igazolványt és abba való pótfüzetet kérelmezhetnek. A kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársai minden felmerülő kérdésben készségesen adnak útbaigazítást, segítenek az ügyfeleknek.

Kettős állampolgárok lehetünk 2011-től

Mozaik  ,   2010. november 8. hétfő 
 626

A 2011. január 1-jén kezdődő új esztendő az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépését jelenti a határon túli magyarság számára. A magyar Országgyűlés május 26-án fogadta el azt a törvénymódosítást, melynek értelmében nem kell Magyarországon letelepedni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, elég a magyar nyelv ismerete és nem kell magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni. Az a személy jogosult ilyen típusú honosítási kérelmet benyújtani, aki:
• magyar állampolgár volt (vagy valamely felmenője magyar állampolgár volt) vagy valószínűsíti magyarországi származását;