A 2011. január 1-jén kezdődő új esztendő az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépését jelenti a határon túli magyarság számára. A magyar Országgyűlés május 26-án fogadta el azt a törvénymódosítást, melynek értelmében nem kell Magyarországon letelepedni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, elég a magyar nyelv ismerete és nem kell magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni. Az a személy jogosult ilyen típusú honosítási kérelmet benyújtani, aki:
• magyar állampolgár volt (vagy valamely felmenője magyar állampolgár volt) vagy valószínűsíti magyarországi származását;
• magyar nyelvtudását igazolja;
• a magyar jog szerint büntetlen előéletű.
A kérelemhez különféle igazoló iratokat kell csatolni, úgymint a születési anyakönyvi kivonatot, a magyar származást igazoló dokumentumokat (például a felmenők születési anyakönyvi kivonatai, de más régi magyar okiratot is elfogadnak), esetenként a családi állapotot igazoló okiratokat, valamint magyar nyelven, saját kézzel írt önéletrajzot és két darab igazolványképet.

 

Az állampolgársági kérelmet be lehet nyújtani a magyarországi anyakönyvvezetőknél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságánál vagy magyar konzuli tisztviselőknél. A kérelem elbírálásáról a köztársasági elnök dönt, az ügyintézés 4-5 hónapig tart. A magyar állampolgárságot az állampolgársági eskü vagy fogadalom letételének napján szerzi meg az illető személy; ezt egy magyarországi polgármester előtt vagy a magyar külképviselet vezetője előtt teheti le.
A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani, cselekvőképtelen személyek nevében a törvényes képviselő adhatja be a kérelmet. A honosítási eljárás díjmentes.
További információkért és bővebb tájékoztatásért a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon, illetve a RMDSZ Bihar megyei szervezeténél lehet érdeklődni (tel.: 0259-432884, e-mail: biharmegye@rmdsz.ro).

 

Ér hangja