Januártól Székelyhídon is működik a szolgáltatás
Menyhárt Évát kérdeztük, aki jelenleg ezt a munkát végzi Székelyhídon. Éva néni érettségi után kétéves egészségügyi képzésen vett részt, 25 éves szakmai tapasztalat áll mögötte.
Hogyan értesült a házibeteg-gondozás lehetőségéről? 2009 novemberében a polgármester úr megkeresett abból a célból, hogy szeretne Székelyhídon is beindítani ilyen jellegű szolgáltatást a Caritas Catolicával közösen. Margittán 12 éve, Nagyváradon 15 éve működik ilyen szolgáltatás. 

 

 

– Mióta dolgozik azon, hogy Székelyhídon is elinduljon ez a szolgáltatás?

 

 

– Tavaly decemberben jártam először Nagyváradon a Caritas Catolica szervezt által szervezett megbeszélésen. A megbeszélést követően elkezdtem Székelyhídon is a munkát.

 

 

– Miben áll a házibeteg-gondozás?

 

 

– A betegek ellátása magába foglalja a gyógyszerek, receptek kiváltását, vérnyomásmérést, injekciók adását, morfiumbeadást, pelenkázást és ehhez hasonló tevékenységeket.

 

 

– Most milyen betegei vannak?

 

 

– Jelen pillanatban 10 betegem van, változó súlyosságú betegek.

 

 

– Ön szerint szükség van erre a szolgáltatásra?

 

 

– Természetesen. Egy hónapja dolgozom intenzíven, de látom, hogy nagyon nagy szükség van rá mindenütt. Bár azt tapasztaltam, hogy az emberek nagyon idegenkednek tőle, nem ismerik, nem tudják, miből áll. Mint mindig, az újtól tartanak.

 

 

kérdezett: Aszalós Tímea