Nemcsak helyi gyerekek, de a magyarországi testvértelepülés, Létavértes ifjú kerékpárosai is városunkban töltötték az időt a másodszorra megszervezett biciklitábort alkalmából augusztus 13-17. között.

A tábor résztvevői a 9–14 éves korosztály képviselői voltak, akik saját biciklijükkel, illetve láthatósági és védőfelszereléseikkel érkeztek a programra, összesen tizenkilencen. A tavaly debütáló program sikerrel zárult 2017-ben, érezhető volt az igény a gyerekek és szülők részéről is  a folytatásra. Több korosztályból nagyon sok gyerek közlekedik az izomerővel hajtott kétkerekűn, legyen szó iskolába járásról, szabadidős kikapcsolódásról, játékról. A szervezőknek pedig fontos, hogy ezek a gyerekek tudják, mi az, amit ők, és mi az amit mások kell megtegyenek a biciklisták biztonságáért. Ez az arány pedig egyértelműen arra billent, hogy a kerékpárosok tehetnek a legtöbbet a saját biztonságukért. Ennek felfedezése érdekében több oktató kisfilmet, videót is megnéztek együtt, majd közös beszélgetésben dolgozták fel a látottakat a gyerekek Fekete Katalin és Lencar Péter táborvezetők segítségével. Így olyan alapvető tudni- és tennivalók váltak világossá, hogy melyik úti jelzőtábla mit jelent, mi a helyzet a keskeny bicikliutakon, mi a teendő, ha nincs kerékpárosoknak fenntartott sáv, és hogyan közlekedhetnek a gyerekek, gondoskodva saját biztonságukról a forgalomban.

Így a résztvevők számos olyan alapvető közlekedési szabályt és egyéb hasznos biciklizési trükköt, tanácsot sajátíthattak el, mely a későbbiekben nagy segítségükre lehet abban, hogy minél biztonságosabban és felelős módon használhassák kerékpárjaikat akár közúton, akár kisebb városi, falusi távok megtételében is.

A gyerekek élesben, terepen is kipróbálhatták, hogyan is kell szabályosan közlekedni, ha autóúton haladnak. Az öt nap folyamán ugyanis közel hetven kilométert tett meg a tábori csapat közutakon három különböző túra formájában. Először Székelyhíd–Hegyközszentmiklós–Székelyhíd volt az útvonal, a visszaút előtt beiktatott limonádés pihenővel. A következő napi úti cél ugyancsak Hegyközszentmiklós volt, de most már Nagykágya irányából megközelítve. Harmadik alkalommal pedig meg sem álltak a kétkerekűek Szentjobbig, ahol nemcsak a falut ismerték meg, hanem a Szent Jobb (Szent István király mumifikálódott jobb kézfeje – szerk. megj.) történetét is meghallgatták. Természetesen nem volt hiány szabadidős tevékenységekből sem, hiszen nem csak tanulni érkeztek Székelyhídra a gyerekek, hanem egész héten szabadon strandolhattak, de  a szalonna- vagy mályvacukorsütés is jó mókának bizonyult.

 

 

 

 

 

 

A zárónapon, vagyis pénteken ügyességi versennyel zárult a biciklis tábor. A gyerekek kerékpáros ügyességüket mérhették össze, miközben alkalmazhatták a táborban elsajátított tennivalókat. A legügyesebb fiúk és lányok kupákat kaptak eredményeikért. A közös ebéd után minden ügyes táborozót emléklappal és bögrével jutalmaztak a szervezők.

 

Ér hangja


Írta: Ér hangja