2006 tavaszán a városkánk középiskolájában elindult valami. Egy akkor még körvonalazódó terv született meg Boros István és Hevesi Zoltán tanár urak fejében: élesszük fel a diáktanácsot. Akkor kezdődött el minden egy nagygyűléssel, tisztségviselő-választással, programtervvel és új diáklappal, a Diáklapuval. Akkor a diáktanács vezető szerepeit XI–XII-es diákok látták el, így nem sok idejük volt összetartani a zsenge szervezetet, melynek azóta is a Scola Nostra Egyesület biztosítja a jogi hátteret. Ez azt jelenti, hogy tanácsunk nincs hivatalosan bejegyezve civil szervezetek közé, hanem jogilag az egyesület szárnyai alatt működik, így nyílik lehetősége az anyagi források pályázati úton való elnyerésére. Elsőként olyan programokat szerveztünk, mint Mikulás buli, az első Sulimaraton (ami azóta hagyománnyá vált), Bihar6ártalan (amely nemzetközi versenynap volt) és még sorolhatnánk.

 

 

És jogos a kérdés: „No, de azóta?” A Szédita idén márciusban ünnepli 4. születésnapját. Az első, kezdő lépések óta már számtalan rendezvényen, tapasztalatszerzésen esett át, háta mögött tudva a saját szervezésű téli, havas rendezvényeket, retróbulikat, fotókiállításokat, hagyományteremtő programokat (Magyar Kultúra Napja, Sulimaraton), nyári vándortáborokat. Az elmúlt év novemberében besegített a Petőfi-hetek rendezvénysorozatban, ahol hasznos tapasztalatokat szerzett arról, hogy lehet két hétig minden napra valamilyen programot szervezni, úgy, hogy a tanítás se legyen felfüggesztve és a diákok érdeklődése is meglegyen a fáradság ellenére. Aztán focibajnokságot és Suli bulit is szervezett, majd résztvett a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat szervezésében.

 

 

Mivel jó a kapcsolat a diáktanács és az iskola vezetősége, tanárai közt, a programok nagy részét úgymond hárman, a Szédita, a Scola Nostra Egyesület és Petőfi Sándor Elméleti Líceum szervezik. Ez jó dolog, mivel elég ritka más diáktanácsoknál, hogy jól együtt tudnak működni a tanári karral. Ennek a triónak köszönhetik a diákok az iskolarádiót is, amely a Rádió Aktív névre hallgat és január 18-án szólalt meg először. Még kicsit kezdetleges, a vakációban szerelik be a hangszórókat az osztályokba, és a szerkesztők is bele kell jöjjenek a dologba, de már megvan és működik, sokak örömére.

 

 

A továbbiakban sem akarunk lustálkodni, sok tervünk van a második félévre is. Mivel közeleg a pályázati kiírások időszaka, pályázatíró-képzést fogunk tartani. Aztán márciusban megünnepeljük a negyedik születésnapunkat, besegítünk a március 15-i műsorba, megszervezzük a Sulimaraton 4-et, a harmadik nyári Geocaching vándortábort. De ezen kívül április elsejére is csinálunk valamit, de az még meglepetés, plusz lesz fotópályázat, szemétszedési akciók, biciklitúra, környezetvédelmi vetélkedő és ehhez hasonló érdekességek. Reméljük, lesznek támogatóink és mindezt sikerül megvalósítanunk.

 

 

Bíró Orsolya