Versenyeken, előadásokon, valamint különböző tematikájú szakkörökön vehettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum középiskolás diákjai a Petőfi Hetek nevű programsorozaton. A november 8. és 18. között harmadszorra megszervezett rendezvény első látásra szokatlan időpontjának kettős magyarázata van. Egyrészt igény volt egy olyan évente ismétlődő rendezvénysorozatra, mely az őszi hónapokra esik, másrészt iskolánk névadója, Petőfi Sándor, a magyar költészet legismertebb alakja 1843 novemberében járt városunkban, Székelyhídon. A hagyomány szerint a programok csakis a tanítási idő után folyhattak le, nem zökkentve ki az ifjúságot és a tanári kart a tanórák menetéből. A tevékenységek szervezői, akárcsak a Játéknapon (EyoUth Day) néhány lelkes tanár, és a velük kooperatívan összedolgozó Székelyhídi Diáktanács (Szédita) tagjai voltak.

Mindendélutánra jutott egy-egy rendezvény. A legnépszerűbb versenyünk, a focibajnokság már az első napon elkezdődött, jó néhány csapat mérte össze az erejét nap mint nap az iskola sportcsarnokában. A kisiskolások körében kapós versenynek számított a versillusztráció, amin sok-sok kisdiák rajzolt együtt. Az iskola távcsövét bevetve csillagnéző estet tartott Pap József tanár úr, ami szintén nagy népszerőségnek örvendett a diákság körében, hiszen ki ne szeretné egy jól felszerelt távcsövön keresztül a Holdat kémlelni a barátaival?

 

A manapság közkedvelt asztalitenisz (pingpong), valamint többkilométeres biciklitúra is színesítette a sportprogramok palettáját. Ezek mellett a nebulósereg részt vehetett még kézműveskörön, sakk- és pókerversenyen, Sóki Béla tanár úr svájci útjának élménybeszámolóján, élménypedagógiai versenyeken vagy épp fotópályázatra nevezhetett be egy jól sikerült fényképével. A játékok és előadások zárónapján az egész iskolát megmozgató kreatív vetélkedőn, a Mesterségek Túrája versenyen vehettek részt az osztályok. Ennek lényege, hogy a részt vevő osztályok egy előre kisorsolt régi mesterség témája alapján kellett berendezzék a osztálytermüket, majd az adott szakmát és annak részleteit be kellett mutatniuk a zsűritagoknak, hogy azok majd értékeljék, és nyertest hirdessenek. Ötletes elődások kerekedtek ki: hol a XVII. századi vendéglő zajos forgatagába csöppentünk, máshol pedig megcsodálhattok az ácsmunka rejtelmeit. (Ehhez hasonló programot már rendeztünk régebben más témakörökben is, mint például a zenei stílusok, országok kultúrája stb.)

A Petőfi Hetek 3 végére sok nyereménnyel és jó emlékkel gazdagodhatott a diákság a rendezvénysorozat támogatóinak (Communitas Alapítvány, Scola Nostra Egyesület és Székelyhíd polgármesteri hivatala) köszönhetően. Reméljük, hogy jövőre is ekkora érdeklődést vált ki majd a rendezvény és hogy még ennél is színesebb lesz a Petőfi Hetek.

 

Takács Tamás