Több mint száz gyermek vett részt a három nagy téma (bizalom és a félelem, környezetvédelem, internet és média) köré csoportosuló, ötnapos Hálós – Szentjánosbogár táborban július harmadik hetében a székelyhídi termálstrandon – közölte Konrád Katalin, a szervező Partiumi HÁLÓ Egyesület vezetője. A mostani, városunkban lezajlott rendezvény a huszonnyolcadik alkalom volt, ahol a gyerekek figyelmét sok beszélgetéssel, bibliai történetekkel fogták össze.

A tábor első kérdései a bizalom és a félelem köré épültek. Kiben bízhatnak a gyerekek? A hangsúly itt a szülőkön, a családtagokon és barátokon volt, akikben bízhatnak, és akikben bízniuk kell a gyerekeknek. Melyek azok a helyek, ahol biztonságban érezhetik magukat? Így az otthon, a templom, az iskola vagy akár a tábor helyszíne. A félelem kapcsán Mózes történetéről beszélgettek a gyerekekkel, aki bízott Istenben és nem félt az egyiptomi fáraó elé állni, elmondani neki Isten utasításait, nem félt átkelni a Vörös-tengeren.

A környezetvédelem témakörénél arról beszélgettek a gyerekekkel, mit is jelent a környezet, egy-egy fűszáltól egészen a fákig, mi az, amire vigyázhatunk felnőttként és gyerekként egyaránt, hogyan vásárolunk tudatosan, hogyan ne halmozzuk fel a műanyag-csomagolást. Végül harmadikként az internet és a média volt fókuszban: ezek hatásaira, a fikció és valóság közötti különbség meghatározására esett a hangsúly.

A reggeli szentmisék mellett a rendezvény folyamán számos interaktív tevékenységben is részt vettek a gyerekek. Kézműves foglalkozáson, ahol gyertyát öntöttek, pólót festettek, képeslapot és karkötőket készítettek, illetve ajándékokat a szüleiknek. Emellett sportvetélkedőn, íjászkodáson, akadályversenyen, szellemi vetélkedőn is teljesíthettek az öt nap leforgása alatt. Természetvédelmi tudatosság kapcsán a közeli erdőbe és a Csíkos-tóhoz is kirándultak.

Konrád Csongor, a szervező egyesület munkatársa a gyerekek, szülők részéről is pozitív visszajelzéseket kapott, így nemcsak a gyerekek távoztak a táborból felejthetetlen emlékekkel, de a szervezők és csoportvezetők is.


Írta: Szyártó József László