^ Vissza Fel
anyanyelv címke bejegyzései:

Iskolába kopogtató – Tanuljanak anyanyelven a magyar gyerekek!

Diáksarok,Közélet  , ,   2022. április 5. kedd 

Minden család életében elérkezik az az időszak, amikor nagycsoportos, tanköteles gyermeküket iskolába, előkészítő osztályba íratják.

Mi az előkészítő osztály?

Az előkészítő osztály átmenetet képez az óvoda és az iskola között. Egyes dolgok az iskolai életet idézik, míg mások inkább az óvodai életre emlékeztetnek. Tanórákra osztott napi program szerint dolgozunk, de egy tanóra rövid, 35 perces, ami sok mozgásos tevékenységgel, játékkal tűzdelt tanulási tevékenységet jelent. A tanórákat 15 perces játékos, szórakoztató, kreatív tevékenységek követik.

Anyanyelvünk, a mi örökségünk! Adjuk tovább már óvodáskortól!

Kultúra  , ,   2021. május 20. csütörtök 

„Ha olyan nyelven szólsz egy emberhez, amit megért, a szavak eljutnak a fejéig. Ha az anyanyelvén, az pedig utat talál a szívéhez.” (Nelson Mandela)

Anyanyelvünk a mi örökségünk, kincsünk és kötelességünk, hogy gyermekeinknek átadjuk ezt. Hagyományainkat, népi gyermekjátékainkat, énekeinket, mondókáinkat, népmeséinket hol is tudnák jobban elsajátítani, mint az óvodában, iskolában. Manapság nem őrizzük már úgy népszokásainkat, mint rég. Szüleink, nagyszüleink nagyobb hangsúlyt fektettek erre. A mai rohanó világban már nem értékeljük ezeket, csak felszínesen a „trendeknek” megfelelően ünneplünk, nem figyelünk a régi szokásokra, amelyekre minket tanítottak.