Nemzetközi kettősfogathajtó versenyt szerveztek Nagykágyán szeptember 15-én. A harmadik alkalommal megtartott vetélkedő a főtámogató Pongrácz Vilmos gróf és Rákóczi Lajos főszervező szoros együttműködésének köszönhetően indult el útjára 2016-ban.

Miután a versenynek híre ment, a nevezők hozták magukkal a színvonal emelkedését is. A főszervező Rákóczi Lajos elmondta, nagyon sokat javult a lóállomány, a nevező fogatok és a szerszámzat minősége is bárhol megállná a helyét. Ugyanakkor kiemelte, hogy a nemzetközi szinten működő és elismert Bartha István versenybíró jelenléte is nagy jelentőséggel bír, hiszen romániai országos, illetve nemzetközi szintű versenyek főbírája és pályaépítője.

A főszervező azt is elárulta, közel húsz év munkájának gyümölcse a fogathajtóverseny, és legalább ugyanennyi időre szóló terveket szövögetnek a helyi technológiai líceummal és Karancsi Béla igazgatóval, hiszen képzést kívánnak nyújtani a lovakkal kapcsolatos szakterületek iránt érdeklődőknek is a jövőben. Érdeklődés, utánpótlás pedig van, amint az a fiatal fogathajtók jelenlétéből is leszűrhető volt.

Az idei év tizenegy benevezőt hozott több településről, akik két akadályhajtásban, két különböző pályán mérték össze tudásukat, majd az árnyékban hűsölve várták az eredményhirdetést a nézőközönséggel vagy a többi versenytárssal elvegyülve. A versenyben harmadik díjat a székelyhídi Petru Fitero hozhatta haza fogatán, a második helyezést pedig a nagyváradi Babó Kálmán érdemelte ki. Összesítésben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Nagyváradon élő, de asszonyvásári születésű Csorba Ká­roly hajthatott fel. A civilben magánvállalkozó Csorba régi hobbija a fogathajtás, a versenyre a Galambos Sándor füzesgyarmati fogatgyártó műhelyében készült kocsival érkezett, amelyet két kék-szürke lipicai mén húzott a szekszárdi Nepp Dénes készítette könnyű magyar díszhámokban. Az első helyért járó díj mellett a Pongrácz-vándorkupát is ő őrzi a következő nagykágyai versenyig, mint a legeredményesebb hajtó.

A hobbi hajtó Csorba Károly a gróftól veszi át a Pongrácz vándorkupát

A versenyt véleményezve elmondta, Nagykágyán ez alkalommal összegyűlt a Bihar megyei fogathajtók krémje, Bihar megye ugyanis nagyon erős az akadályhajtásban. Hozzáfűzte: ha csak teheti, minden elkövetkező évben benevez erre versenyre, mert nagyon büszke az Érmellékre, hogy vidékünkön ilyen színvonalas eseményekben él ez a sport.

A díjkiosztó ceremónián Pongrácz Vilmos is segédkezett családtagjaival együtt, akik minden hajtónak részvételi oklevelet adtak. A díjkiosz­tás után a szép természeti környezetben, a fákkal körülvett tisztáson berendezett tábori konyhán várták a résztvevőket a finom búcsúebédre.

 

Bíró Orsolya


Írta: Ér hangja