A cselgáncs (dzsúdó/judo) oktatása ez év októberében indult be Székelyhídon. Ennek apropóján kerestem meg Haja János edzőt. Érdeklődésünkre elmondta, a közeljövőben a december 15-i létavértesi dzsúdógálára készülnek, de tervben van nemzetközi verseny megszervezése is a jövő év folyamán településünkön. A jövő évi városnapunkon bemutatót is terveznek tartani.

Ugyancsak a jövő nyár folyamán hagyományosan minden nyáron, megszervezik Létavértesen az edzőtábort is. Hagyományosan mozgalmasabb a nyári időszak, hiszen már jó előre különböző eseményekre, fesztiválokra kapnak meghívást bemutatók tartására a dzsúdósok.

Székelyhídon szerdánként délután 15 órai kezdettel van edzés Petőfi Sándor Elméleti Líceum sportcsarnokában, amelyre továbbra is lehet jelentkezni. Lányokat és fiúkat nagycsoportos óvodás kortól felfelé egyaránt vár a világbajnoki ezüstérmes edző.

Annak, hogy városunk sportéletének palettája egy új színnel gazdagodott, természetesen csak örülni tudunk, hiszen a felnövekvő generáció számára is örök értékű klasszikus kijelentés: ép testben ép lélek (mens sana in corpore sano)!

Haja János edző

41 éve dzsúdózik, pályafutását Debrecenben kezdte, majd hosszabb Budapesten eltöltött idő után 2009-ben tért vissza és a hajdúsági megyeszékhelyen fejezte is be az aktív versenyzést 2015-ben. A mesterek világbajnokságán 2013-ban az emírségekbeli Abu Dzabiban, majd 2014-ben a spanyolországi Málagában második helyezést szerzett, ugyanezekben az években nemzetközi válogatóversenyek győztese és magyar bajnok. Jelenleg hat településen több, mint száz gyerek edzője.

 

 

 

 

 

A cselgáncs

A judo, magyarosabban dzsúdó vagy cselgáncs japán harcművészeti forma, hasonlít a szabadfogású birkózáshoz, hiszen ez is dobásokat és földharcelemeket tartalmaz. A sportot Kanó Dzsigoró dzsúdzsucumester fejlesztette ki a XIX. században. Az 1964-től olimpiai sportágnak számító cselgáncs japán neve magyarra fordítva lágy utat jelent.

Cservid Levente


Írta: Ér hangja