Értékes berendezési adományok a nagykágyai szaklíceumnak

Nagymennyiségű adomány érkezett Nagy­kágyára az iskolaközpont eddig üresen álló épületének felszerelésére. A külföldről érkezett küldemény, amely a nonprofit szférán keresztül jutott a szaklíceum tulajdonába, főként bútorzati cikkekből állt. Karancsi Béla, az intézmény igazgatója részletesen elmondta lapunknak, hogyan is jutottak a lehetőséghez.

Az épületegyüttes felújítása után kapcsolatba léptek több megyei intézménnyel és nonprofit szervezettel, hogy ha valamilyen módot tudnak javasolni a hatalmas épület berendezésére, akkor adják tudtukra. A megkapott adományról a Posticum Alapítvány értesítette a líceumot. Egy svájci mezőgazdasági jellegű szakiskolában lecserélték a bútorzatot, és üzentek Kágyára, ha gondolják, elmehetnek érte, hisz a szállítás feltétel volt. Így nagyon gyors szervezés után kisebb érmelléki csapat utazott el az alpesi országba, szétszerelte a nagydarabos bútorokat, majd felpakolta azokat egy környékbeli támogató vállalkozó, írjukideanevét! teherautójára, aki ingyen és bérmentve hazaszállította a felszerelést. Napokkal később, november elején az iskolaidőben befutott teherautót egyből körbeállták az iskolaudvaron kis és nagy diákok, akik lelkesen segédkeztek oktatóik mellett a rakomány lepakolásában.

A campus felújítási projektjében nem volt lehetőség berendezésekre, felszerelésekre is pályázni, így a megérkezett, jó állapotú ágyak, szekrények, asztalok és székek tökéletesek a bentlakás berendezésére. A bútorok két teljes emeletet, azaz tizennyolc szobát töltenek meg az összeszerelés után, ami jól jön például a Margitta, Szalacs, Albis vagy Érbogyoszló környékéről érkező diákoknak. A kollégium emellett pedig hosszú távú, regionális célokat szolgál az iskola életében. Az iskola vezetői ugyanis megpróbálják a Biharral szomszédos megyékben a magyarlakta településeinek diákjait is megszólítani, abban bízva, hogy eljönnek Nagykágyára szakmát tanulni.

Bíró Orsolya


Írta: Ér hangja