Több mint 130 liter olajat adtak le a város lakosai a november 23-i olajgyűjtési akcióban, amely szinte a duplája a tavaly leadott hetvenliternyi mennyiségnek. Ez egyben a három éve – az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) ’91 és a székelyhídi polgármesteri hivatal által – elindított akció sikerét is mutatja. Mint köztudott, a használt háztartási olaj rendkívül káros hatású, ha kiöntve bekerül a csatornarendszerekbe, vízhálózatokba, hiszen egy liter olaj akár egy millió liter vizet is beszennyezhet.

Idén két helyszínen – a polgármesteri hivatal előtt és a városi piac bejáratánál – lehetett leadni a használt sütőolajat. A gyűjtésben a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai segédkeztek, és az öt liternél nagyobb mennyiségű használt olajért cserébe a környezettudatos lakosoknak tombolaszelvényt nyújtottak át. A tombolasorsoláson hasznos ajándékokkal jutalmazták a szerencséseket, így például pólókat, étolajat és édességcsomagokat vehettek át a nyertesek.

Az akciót gyakorlatilag Tiponucz Tibor, az EKE ’91 korábbi elnöke honosította meg Székelyhídon, hiszen egyesületük már több éve szervezi az ilyen megmozdulásokat Nagyváradon. Ötletét bemutatta az önkormányzatnak és a környezetvédelmi felelősnek is. A hatóság egyből igent mondott a gondolatra. A begyűjtött olajat egy kolozsvári üzemben kémiai úton szétválasztják, majd egy részét aszfaltgyártásban használják fel, míg más részei műanyaggyártásban hasznosulnak újra.

Az összegyűlt használt olaj mennyisége is mutatja, hogy a lakosság egyre inkább odafigyel a környezetére, hiszen saját érdeke is, hogy környezettudatosságra törekedjen, és ne szennyeze a természetet, valamint életterét.

Kiss Lóránt


Írta: Ér hangja