Száznál több kerékpáros tekert Budapestről Csíksomlyóig a nemzeti összetartozás és jótékonykodás jegyében

Több mint száz kerékpáros özönlötte el a Székelyhíd–Létavértes határátkelőhelyet a KorszakVáltó Határon Túra keretében augusztus 16-án, ahol a helyi vezetőség és az érdeklődők már izgatottan vártak rájuk. Az első alkalommal megrendezett biciklitúra augusztus 14-én indult Budapestről a parlament épülete elől és 21-én érkezett célba Csíkszeredába/Csíksomlyóra. A két ötletgazdától, Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőtől, illetve Lánczi Tamás politológustól megtudtuk, hogy a túra megszervezésének érdekében több civil szervezet is összefogott.

 

 

Eisenkrammer Károly 27-szeres magyar kerékpáros bajnokot is segítségül hívták, aki annak az egyesületnek a vezetője, mely Magyarországon jelenleg a legnagyobb tömegkerékpáros rendezvények szervezője. Sok segítséggel és nagyon sok ember közreműködésével sikerült megtervezni, megszervezni és végigtekerni a túrát.
Révész Máriusz elmondta, hogy a 2010-es magyarországi választások óta nagyon sok változás történt a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás tekintetében – például a trianoni békediktátum 90. évfordulóján elfogadott a nemzeti összetartozás törvénye vagy az állampolgársági törvény, ami éppen a biciklitúra idején, augusztus 20-án lépett hatályba. „Ezért gondoltuk, hogy szervezünk egy biciklitúrát; azt szerettük volna jelezni Magyarországon is és a határon túli magyarlakta területeken is, hogy egy korszakváltás történt az anyaországi magyarok és az elszakított országrészek magyarságának kapcsolatában. is lett a kerékpártúrának a neve KorszakVáltó Határon Túra” – magyarázta a képviselő.


 

Kérdésünkre, hogy miért éppen Székelyhidat választották egyik állomásuknak, megtudtuk, hogy az útvonal megtervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a túra a leginkább magyarlakta területeken haladjon át, hiszen Székelyföldig nehéz úgy eljutni, hogy Székelyhidat ne ejtsék útba. Emellett Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is szólt néhány jó szót városkánk érdekében, így a szervezők számára már nem is volt kérdés, hogy melyik település legyen az első romániai állomásuk. S ha már felmerült Csaba atya neve, Révész Máriusz azt is elmondta, hogy a túrának jótékonysági vonzata is van: „Szimbolikusnak érezzük azt is, hogy a kerékpártúra Csíksomlyón fog befejeződni (Csíksomlyó Csíkszereda településrésze 1959 óta – szerk. megj.), úgyhogy felavatjuk a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak az új gyermekotthonát, amit magyarországi közadakozásból sikerült felépíteni”. Ezenkívül minden résztvevő benevezési díjából ezer forintot ajánlanak fel az alapítványnak, melyet a Dózsa György nevű községben szeptemberben induló gyermekotthon felszerelésére fordítanak majd.
Révész Máriusz hangsúlyozta, nem azon kell keseregni, hogy mi történt 2004. december 5-én, hanem pozitív dolgokat kell felmutatni Magyarországon is és Erdélyben is, mert csak így lehet túllépni a lassan hat évvel ezelőtt történteken. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere is bizakodóan beszélt a határ különböző oldalain rekedt magyarok kapcsolatáról, valamint a hagyományteremtő céllal elindított túráról és köszöntőbeszédében elmondta: „Bebizonyosodott, hogy az ilyen és hasonló rendezvényekre szükség van, az ilyen rendezvényeket meg kell szervezni, mert összekötik a határon túlra szakadt magyarokat.”

 

 

Pap Enikő