Csobbant a víz, röppent a forgács, szoborrá vetkőztették az erdőlakó tölgyet. A hegyközszentmiklósi termálstrand adott otthont a június végén debütált III. Partiumi Fafaragótábornak, ahová az elszakadt országrészekből és Magyarországról érkeztek a faszobrászok.

Régi hagyományra tekint vissza a Kárpát-medencei fafaragó művészek évenkénti találkozója. A szalárdi Sipos Béla, aki édesapjától tanulta a vésővel való „bűvészkedést”, tanulmányai során került el Felvidékre, ahol megismerkedett e lelkes kompániával. Hagyománnyá vált körükben, hogy az őket vendégül látó településnek adományozzák a tábor ideje alatt készült alkotásokat.

Sipos szervezésében harmadik alkalommal gyűltek össze megyénkben a szépnek teremtői. Pályiban történelmi nagyjaink alakját formázták meg, ami a település parkjában tekinthető meg, Szalárdon a térség jelentős személyiségeit mintázták, míg Hegyközszentmiklóson nemzeti imádságunkat álmodták formába.

IMG_2198

A nyitónapon, június 26-án a nagyváradi Tibor Ernő Galériában a magyarországi Csoma Gergely író szobrász, néprajzkutató Megkötött idő című, több mint hatszáz oldalas kötetét mutatták be. A könyv negyven év gyűjtőmunkáját tartalmazza, a csángók szokásait, hagyományait, babonavilágát dolgozza fel. A művet méltatta az anyaországi Nick Ferenc, a Falvak Kultúráért Alapítvány létrehozója, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója. Nick sorra bemutatta a szobrászokat, míg Csűry István királyhágómelléki református püspök – aki az idei fafaragótábor fővédnöke volt – a nemzetrészeken élők összetartozásának fontosságát hangsúlyozta, amihez a művészemberek a maguk sajátos eszközeivel jelentősen hozzájárulnak. A szobrászok mindegyike egy-egy termetes tölgyfatörzset vett kezelésbe, amit előbb a modern technika eszközeivel, úgymint favágógéppel, elektromos csiszolóval ledurváztak, amit előbb a szekerce, majd pedig a finom vonalakat felszínre hozó véső használatbavétele követett. Az embernél magasabb fatörzsek mindegyike a Himnusz nyolc strófájának egy-egy üzenetét hordozza.

 

A szoborcsoportot Sződemeteren idén megnyíló Kölcsey-emlékháznak ajánlották fel. A tervezet szerint a Himnuszt regélő alkotások úgy lesznek felállítva, hogy követik a versszakokat, miközben a nyitó szobor Kölcsey Ferenc költőt, a záró alkotás pedig a nemzeti imánkat megzenésítő Erkel Ferencet fogja ábrázolni.

IMG_2194


Írta: D. Mészáros Elek