Szakmai elismerést kaptak az intézmény munkatársai a nagyváradi Könyvtárosok Nemzeti Hete rendezvénysorozaton

 

Nagyváradon a Könyvtárosok Nemzeti Hete rendezvénysorozaton, idén ötödik alkalommal adták át  a legjobb könyvtárnak járó díjat. A trófeát minden évben egy többtagú zsûri komoly pontrendszer alapján ítéli oda a pályázók valamelyikének. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy idén a legelső díjat, a mi kicsinyke székelyhídi könyvtárunk érdemelte ki Kerekes Terézia és Orosz Annamária könyvtárosnők szorgos munkájával.

 

Az utóbbi években igencsak megváltozott a könyvtárak szerepe. Már rég nem csak a könyvkölcsönzés a fő feladatuk, hanem komoly közösségformáló erővel bírnak ott, ahol igazán komolyan veszik feladatukat az erre hivatott személyek – hangzott el a díjátadó ünnepség nyitóbeszédében.

Székelyhídon igencsak komolyan vették ezt a feladatot a könyvtárosnők, mert a 2010-es évben olyan változatos programsorozatot sikerült összeállítaniuk, mely mellett a többi pályázó labdába sem tudott rúgni. Felsorolni is hosszú lenne azt a kavalkádot, mely minden évben egyre több időst és fiatalt csalogat a könyvek világa felé. Tartottak könyvtárismereti órák ovisoknak és iskolásoknak, várostakarítást szerveztek a Let’s Do itRomania program keretén belül, a nyugdíjasokat is megprábálták az internetközelbe csalogatni, erőszakellenes hetet hirdettek, mely nagy sikernek örvendett és nagyon sokat segített a pedagógusok munkájában.

 

 

A minden évben megrendezett Meseszép mesehéten tavaly a gyerekek „képekben mondták el” legkedvesebb meséiket, utána pedig nyáron megindult a Nagy lepkevadászat, melynek szerencsére számos lepke(könyv) áldozatául is esett, így az őszi iskolakezdéskor valóságos díjeső várta a kis könyvmolyokat. A hagyományos programok mellett a könyvtárosok a technika ördögeinek is bizonyultak: a Biblionet program keretén belül felszerelték könyvtárunkat számítógépekkel, melyek által az érdeklődőknek ingyenes internethozzáférést biztosítanak, diavetítőt is kaptak, melyet már fel is avattak Sóki Béla matematika szakos tanár izraeli élménybeszámolója alkalmából, és hozzákezdtek a könyvtár számítógépes katalógusának beiktatásához is.

 

 

Külön érdemnek számít, hogy e programok többsége a környező nagyobb települések egyikén sem valósult még meg. Ezúton is fel szeretném hívni a figyelmet könyvtárunk honlapjára, mely a www.sacueni.ro/konyvtar lapon érhető el, és melyet Mihai Tirlea, az önkormányzat munkatársa szerkeszt. Nagyon sok munkája és fáradozása van benne úgy a könyvtárosoknak mint Misinek, ezért külön hálával tartoznak neki érte.

 

 

Kerekes Terézia könyvtárosnő beszélgetésünk során azt is elmondta, hogy ez a díj egy kifejezetten szakmai jellegû elismerés, ami nem a könyvtárak állapotát, hanem a könyvtárosok munkáját hivatott méltatni. Ez egy nagyon fontos tény, hiszen elnézve a székelyhídi könyvtárat, hamarabb mondanánk azt egy raktárnak mint egy modern információs központnak. A helyet már túlzottan kinőtték, ezért remélhetően ez a díj majd hamarosan hozzásegíti őket egy új, tágasabb térhez, mely már ígéretben létezik és talán szemtanúi is lehetünk ennek a hernyóból lepkévé alakulásnak. Álmok vannak, például a pécsi könyvtár csodaszép modern épülete, de csak az nyerhet, aki nagyot mer álmodni.

 

 

Ér hangja