Mindez úgy kezdődött, hogy a szemétszedési mozgalmat kezdeményező székelyhídi fiatalember, Milotai Kristóf barátokat, ismerősöket keresett fel annak érdekében, hogy kicsit megtisztítsák az utcákat Székelyhíd azon részén, ahol ők és családjaik élnek.

A kamaszok fejüket összedugva úgy gondolták, hogy ennél sokkal többet is képesek tenni. Ezért úgy döntöttek, hogy egész településüket szeretnék szebbé varázsolni. Ennek érdekében mozgalmukat elkezdték interneten is hirdetni, hogy bárki csatlakozhasson hozzájuk, aki szeretne valamit tenni a város utcáinak képét rontó hulladék és szemét eltüntetése érdekében. A tervek szerint hetente egyszer – vagy ha idejük engedi, akár többször is – megrendezik majd a szemétszedést, minden egyes alkalommal Székelyhíd városának más-más pontjára összpontosítva, ezzel is megpróbálva felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen káros és rossz dolog a szemetelés.

Első alkalommal, október 4-én sajnos nem túl sok fiatal vett részt ebben az önkéntes munkában, de ez sem tántorította el a céltól a lelkes fiatalokat. Mindössze hatan indultak útnak, de ilyen kevesen is több utcát takarítottak meg a Szíkon és környékén. Másodszor, október 17-én viszont, már másképp történtek a dolgok. Több mint húsz fiatal jelent meg az önkéntes szemétszedési akción, akikhez még szülők is csatlakoztak. Ez boldogsággal töltötte el azokat az embereket, akik látták őket munka közben az utcán azon az első októberi pénteken. De főképp a szervező és résztvevő fiatalokat tette a munka boldoggá, hisz tudták, hogy épp valami hasznosat tesznek városunkért.

A fiatalok remélik, hogy az elkövetkezendőkben is ugyanilyen lelkesedéssel és nagy számban gyűlnek majd össze, hogy sok, ehhez hasonló tevékenységet tudjanak megszervezni itt Székelyhídon. Legközelebb, ha fiatalokat látnak műanyag kesztyűkben, szemetes zsákokkal a kezükben (itt is köszönik az eszközöket a város környezetvédelmi referensének!), nyugodt szívvel csatlakozzanak hozzájuk. Örülni fognak a plusz segítő kezeknek.


Írta: Alexandra Miclăuș