Sajtkészítő kurzuson tanulhatták el a székelyhídi és környékbeli tehén- és kecsketartó gazdák Portik-Hegyi Lóránd sajtmestertől a szakma fortélyait. A Partium Vidékfejlesztésért és Mezőgazdaságért Egyesület februárban megszervezett képzésére meghívott előadók a gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztési Egyesület munkatársai voltak. Kastal László, az egyesület igazgatója elárulta, hogy fő feladatuknak tartják a sajt, a keménysajt népszerűsítését. Az általuk készített sajtok minőségének biztosítéka a svájci sajtmestertől, Konrad Sutertől átvett szakmai tudás, amelyet szívesen osztanak meg másokkal.

A városunkban szervezett kurzus érdeklődői között volt, aki most első ízben szerzett elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot a sajtkészítésről, illetve volt olyan is, aki eddigi ismereteit bővítette.

A tanfolyamon szó esett a fejési technikákról, a fejőgép használatáról, a tej tartósításáról és nem utolsó sorban a készítési folyamat során tartott tisztaságról, olyan apró dolgokról, amelyek nem növelik a ráfordított időt, viszont nagy mértékben hozzájárulnak az elkészített sajt minőségéhez. Az egyesület számos versenyen mérettette meg a saját műhelyében készült sajtokat, amelyeket bemutatókon és vásárokon megvételre kínál. Minőségi termékeiből ez alkalommal is hozott kóstolót.

Az intenzív kurzus végén a résztvevők kezdő sajtkészítő oklevelet kaptak, amelynek birtokában saját állatállományuk növelésére is gondolhatnak, hogy ne csak saját fogyasztásra, hanem eladásra szánt sajtokat is készíthessenek.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit