Hagyománnyá vált a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolában november 11-i Márton-nap megünneplése. „Az első Márton-napot négy éve tartottuk meg az iskolában és azóta töretlen sikernek örvend a program. Jó látni, hogy délután is örömmel jönnek vissza a gyerekek a foglalkozásra” – mondta Mocsár Irén történelem szakos tanár, az esemény főszervezője.

Idén összesen 90 gyerek vett részt a Márton-napi foglalkozáson. A korosztálycsoportok meghallgatták Szent Márton püspök legendáját. A gyerekek libamotívumos lámpásokat, libás fejdíszt, papírmécsest készítettek és a lovon ülő Márton alakját színezhették, díszíthették ki. Az iskola udvarán meglepetés várta a őket, a karbantartó Márton-napi tábortüzet állított fel, amit a csodálkozó gyerekek pedagóguskísérettel körbeálltak és énekeltek. A foglalkozás végén a gyerekek végigjárták lámpásaikkal az iskolaudvart.

Másnap az előkészítős tanulók kint játszották a tanult játékokat a libás fejdísszel, az első osztályosok megtanulták a lámpás üzenetét: lámpánkban a fények mindenkiért égnek, hogy tudd, amit Szent Márton, a szeretet a lényeg.

Évente bekerül valami újítás a foglalkozásokba, hogy mindig érdekes maradjon a résztvevők számára. Így az idei alkalommal is elérte kettős célját a rendezvény: átadni és tudatosítani a gyerekekben Szent Márton üzenetét, illetve őrizni és ápolni a naphoz kötődő népi hagyományokat, megfigyeléseket. Például ekkor libát kell enni: „ha valaki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik”. A népi időjóslás szerint „ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”, avagy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ugyanakkor a bor bírája is Márton, hiszen ilyenkor már iható az újbor.

A foglalkozásokon segítő pedagógusok: Béres Imre, Erdei Éva, Istvándi Jolán, Kiss Renáta, Krizsán Ágnes, Váradi Tímea és jómagam.


Írta: Béres Angéla