A Nedeczky-ház falán elhelyezett emléktáblánál gyűltek össze emlékezni Székelyhídon, november 22-én, Ady Endre születésének 138. évfordulóján az Érmellék legnagyobb költőjének tisztelői.

Ady Endre a XX. század egyik legjelentősebb magyar költője, és egyben a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. Hazafi, forradalmár, példamutató magyar és európai ember. Cikkei, melyekben a fejlődést és a haladást sürgeti, ma is aktuálisak. Ady Endre nagyságát nem lehet pár szóban ecsetelni, megismerni csak a munkásságán keresztül lehet.

Az eseményen felszólaló Béres Csaba polgármester párhuzamot vont a költőóriás élete és a ma emberének élete között. „Minden magyarnak ismernie kell a költőóriás munkásságát, életét, szenvedését. Nem volt könnyű élete, ahogy általában nincs könnyű élete az érmelléki embernek. De aki dolgozik, elvégzi a rá szabott feladatot, az boldog lehet a nehézségek közepette is” – hangsúlyozta.

A Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai, Kaszta Alexandra és Munkácsi István Ady-költeményeket szavaltak, míg a Búzavirág népdalkör tagjai énekükkel színesítették a rendezvényt.

Az Érmellék nagy szülöttének, Ady Endrének emléktábláját a polgármester és Csuka József alpolgármester, a református egyház képviseletében Rákosi Jenő esperes és Mészáros János gondnok, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum részéről Kozma Sándor aligazgató és Nemes Irma tanár, a székelyhídi RMDSZ nevében Kővári Gyöngyi elnök, végül a Pro Székelyhíd Egyesület nevében Csorba Kinga és Rácz Anita koszorúzták meg.

2

1

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.


Írta: Fekete Katalin