Miközben a mezőgazdászok, kertészek és gyümölcsös gazdák már lassan elkezdték téli pihenőjüket, addig Szilágyi Dorin – lapunk mezőgazdasági szakértője – a téli szobanövények gondozásában segédkezik, néhány hasznos tanáccsal.

Sajnos a hosszú téli hónapok megviselik a szobanövényeket, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni téli gondozásukra és ápolásukra is. Van néhány fontos tényező, ami rosszabb esetekben teljesen tönkre is teheti lakásunk „élő díszeit”. Mivel szobáinkba a téli időszakban nagyon kevés fény jut be, ezért növényeinket próbáljuk minél délibb fekvésű lakrészbe elhelyezni. Ugyanígy figyeljünk a levegő páratartalmára is, hisz a fűtés következtében a levegő szárazzá válik, ez rossz esetben a szobanövények teljes pusztulásához is vezethet. Mindenképp végezzünk párásítást, a fűtőtestekre helyezzünk párologtatót vagy hetente akár kétszer-háromszor szobapermetezővel, vízzel szórjuk meg a leveleket. Nagyon figyeljünk a lakás szellőztetésekor arra, hogy a beáramló téli hideg levegő le ne forrázza a növényeket, ha lehet, ilyenkor helyezzük a szoba közepe felé őket. A szürke, poros leveleket ajánlott havonta egyszer-kétszer tiszta, vizes ruhával áttörölni. A kisebb levelű növényeket vízsugárral is tisztíthatjuk. A sör és a levélfény használata télen nem ajánlott, mivel ezek eltömíthetik a levelek légzőnyílásait. Mivel a növények télen pihennek, nincs szükségük tápoldatra, csak a virágzó növényeknek: ciklámennek, mikulásvirágnak, karácsonyi kaktusznak vagy az orchideáknak.

A citromfa, mivel mediterrán növény, nem viseli el a téli időjárást, ezért ajánlatos bevinni, ha lehetséges, egy zárt teraszra, világos előszobába vagy éppen beüvegezett balkonra. Mielőtt bevisszük, győződjünk meg arról, hogy nem fertőzött-e a növény vagy nincsenek-e rajta kártevők. Ha bármit találunk rajta, költözés előtt mindenképp szüntessük meg. Az „új” helye legyen kellően világos, magas páratartalmú és körülbelül 10–12 Celsius-fok hőmérsékletű. A túlzott meleg, a száraz levegő, a kevés fény vagy épp egy huzatos hely levélhulláshoz vezethet. Ugyanakkor a kismértékű levélhullástól ne ijedjünk meg, hiszen az egy természetes folyamat. Végül, de nem utolsó sorban, ami az öntözést illeti, semmiképp ne vigyük túlzásba, épp csak annyi vizet használjunk, hogy ne száradjon ki a növény körüli föld.

Kedves olvasóinknak nagyon szépen köszönjük, hogy tanácsainkat figyelemmel kísérték, reméljük sok mindenkinek tudtunk segíteni. Reményeink szerint jövőre is velünk tartanak, addig is kívánunk mindenkinek békés, áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!


Írta: Szilágyi Dorin és Juhász György