Az ivó- és szennyvízre vonatkozó új, egységes díjszabást vezet be januártól a hatáskörébe tartozó tizenöt településen (közöttük Székelyhídon és környékén) az Apă Canal Nord Vest Rt. Így (áfa/TVA nélkül) az ivóvíz köbmétere 3,19 lejbe fog kerülni, a szennyvíz-elszállítása pedig 2,93 lej/m3 lesz.

A cég közleményében egyben bejelentette, hogy a különböző polgármesteri hivatalok tulajdonába tartozó létező közszolgáltatásokat regionalizálták. Vagyis az új intézményi struktúrában az eddig helyi szintű szolgáltatásszervezés és gazdálkodás ezután regionális szinten valósul meg. A vonatkozó döntést a megyénket is magába foglaló északnyugati fejlesztési régió közgyűlése hozta meg.

A Bihar megye északnyugati régiója ivóvíz- és szennyvízhálózatának üzemeltetési és modernizálási feladatait ellátó részvénytársaság teljes mértékben az érintett helyhatóságok tulajdonában van. A társaság a vízközmű-szolgáltatás működési költségeit teljes mértékben a felhasználóktól befolyó ivóvíz-, illetve szennyvízdíjból fedezi.

Érdeklődésünkre Balogh Ferencz ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a 2020-as állami költségvetésben 15 millió lejt különítettek el a megye északnyugati fejlesztési kistérség vízellátásának modernizálására. Még nem tudják pontosan, hogyan fog megvalósulni, ezt még tárgyalják, de fejlesztés és a víz minőségének javulása biztosan várható. A minőségjavításhoz elengedhetetlen csőcserékkel kapcsolatban az igazgató közölte, le van adva, elbírálás alatt van egy ilyen pályázat, amely lehetővé fogja tenni sok helyen a csőcseréket, infrastrukturális felújításokat. Az árak tekintetében pedig a közösségi közműszolgáltatásokat felügyelő országos hatóság (ANRSC) honlapján megnézhetőek és összehasonlíthatóak a Romániában működő vízszolgáltatók díjszabásai – mondta az illetékes.

Az Apă Canal Nord Vest Rt. közleményében kiemeli, célja egészséges és tiszta ivóvíz biztosítása minden egyes felhasználó számára, amely megfelel az országos és európai jogszabályokban előírt paramétereknek, ezáltal biztosítva a felhasználók egészségvédelmét is. Törekszenek a vízszolgáltatás stabil biztosítására és a vízszolgáltatás folyamatos modernizálására, kérik a fogyasztók megértését és együttműködését.

Az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás állapotának alakulására a továbbiakban még visszatérünk.


Írta: Ér hangja