Új pályázási, fejlesztési lehetőségek nyílnak a helyhatóság és a vendéglátóipari vállalkozók számára

Helyi érdekű turisztikai településsé nyilvánította a kormány Székelyhíd városát a március 19-i ülésén. Így meghozta gyümölcsét a Béres Csaba polgármester kezdeményezésére 2018-ban meghozott helyi tanácsi határozat, a befektetett munka, a hosszú és részletes dokumentáció előkészítése.

Az előterjesztett anyag tartalmazta többek között Székelyhíd és a hozzá tartozó települések történelmét, turisztikai látványosságait, infrastrukturális adottságait, a helyi kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek felsorolását és a rendelkezésre álló szálláshelyek számát is. A tavalyi év novemberében a turisztikával foglalkozó szaktárca (a Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezet Minisztériuma) képviselői személyesen is ellátogattak városunkba és megbizonyosodtak arról, hogy a minősítéshez szükséges feltételeknek eleget teszünk.

A turisztikai várossá nyilvánítás lehetővé teszi olyan pályázati források lehívását, amelyek kifejezetten vendéglátásra szakosodott települések számára nyújtanak finanszírozási lehetőségeket. A helyhatóság mellett olyan magánvállalkozók is pályázhatnak, akik turisztikai, vendéglátói tevékenységet folytatnak.

Székelyhíd mint turisztikai érdekeltségű település már a múlt század 70-es éveiben nagy figyelmet kapott. A külföldről és belföldről egyaránt érkező vendégek, megtapasztalva a termálvíz jótékony hatásait, hosszú időn át visszatérő vendégekként látogatták az érmelléki gyógyvizet.

Továbbra is fontos célunknak tartjuk a termálvíz gyógyító erejének felhasználását egy gyógyközpont keretében, ugyanakkor a turisztikai városok számára kiírt pályázati alapból szeretnénk élményfürdőt, aquaparkot építeni, ahol a kisgyermekes családok, a szórakozni vágyó fiatalok és az idősebbek egyaránt jól érezhetik magukat. Turisztikai szempontból elmondhatjuk, hogy Székelyhídon több célcsoportnak is tudunk színvonalas kikapcsolódási és pihenési lehetőséget biztosítani. A vidéki turizmust kedvelők a Natura 2000-es természetvédelmi területeken barangolhatnak, ahol védett állat- és növényfajokat figyelhetnek meg. A szőlő- és borturizmust előnyben részesítő vendégek – a pincelátogatások és borkóstolók mellett – kulturális és művészeti hagyományőrző, valamint modern előadásokat is megtekinthetnek. A termálvíz kedvelői, a gyógyulni és a kikapcsolódni vágyó vendégek pedig élvezhetik ennek gyógyító hatásait városunkban és Hegyközszentmiklóson.

Mindezek mellett büszkék vagyunk a történelmi hagyatékként fennmaradt épületeinkre, ilyen például Nagykágyán a Pongrácz-kastély, Csokalyon a Fényes Elek-kúria, Székelyhídon a Stubenberg-kastély és a grófi pince. Ugyanakkor szeretnénk beemelni a turisztikai körforgásba, illetve felújítani a kastély és a város bizonyos részei alatt húzódó alagútrendszereket is.

2017-ben bejegyeztettük az Érmelléki Turizmusfejlesztő Egyesületet, melynek célja összegyűjteni és népszerűsíteni a település adta turisztikai infrastruktúrát, szálláshelyeket, programokat, valamint olyan komplex szolgáltatást nyújtani, amely a turisták igényeit kielégíti, kérdéseiket megválaszolja.

A turisztikai város minősítés újfajta megélhetési lehetőségeket is hozhat városunknak. Létrejöhet több olyan, kevés személyzetet igénylő vállalkozás, amelyek színvonalas vidéki szálláshelyeket ajánlanak, különböző kézműves termékeket, ételeket készítenek és értékesítenek, vagy amelyek egyéb szolgáltatásokat nyújtanak.

A tavaly megjelent járvány gyökeresen változtatta meg a mindennapjainkat és a szabadidőnk eltöltésének módját, melynek következtében kerüljük a zsúfolt helyeket és előnyben részesítjük a természetet, a csendet. Reméljük azonban, hogy hamarosan ismét fellendülhet a turisztikai élet mind városunkban, mind az egész világon. A székelyhídi városvezető szavait idézve „a járvány elvette a nyarat, de reményeink szerint mihamarabb idegen nyelveken beszélő turisták zaja fogja felváltani ezt a csendet”.

Székelyhíd turisztikai várossá nyilvánítása az első fontos lépés volt a fejlesztések megvalósításának irányába – ám itt nem állunk meg, haladunk, fejlődünk, hogy gyermekeinknek élhető jövőt építsünk és itthon maradásukat biztosítsuk.


Írta: Füzesi Mónika