Bihar megyei magyar könyvtárosok tartottak szakmai találkozót városunkban június első hetében. A szervező székelyhídi városi könyvtár mellett megyénk kilenc településének könyvtárosai voltak jelen: Nagyvárad, Nagyszalonta és Bors mellett főként régiónk képviseltette magát, így Bihardiószeg, Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érszalacs, Margitta és Tóti. A rendezvény társszervezője a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár volt.

A találkozón megvitatták a kis könyvtárak aktuális problémáit, projektjeit, eseményeit. Többek között arra kerestük a választ, hogy milyen módon nyerhetjük meg a ma emberét, hogy könyvtárhasználóvá váljon. A könyvtárak megváltozott szerepe arra készteti a könyvtárosokat, hogy rendhagyó programokkal vagy különféle szolgáltatásokkal bővítsék tevékenységi körüket. Valamennyi résztvevő megosztotta e téren szerzett szakmai tapasztalatait, bemutatta az általa vezetett könyvtár tevékenységeit.

A megyei könyvtár rendszeresen segíti a régió könyvtárait, a szakmai segítségen kívül könyvadományokkal is támogatja azokat. Ezúttal Delia Pantea, a Bihar megyei könyvtárak szakmai referense három könyvtárnak ajánlott fel nagyobb mennyiségű magyar nyelvű könyvet.

A megbeszélés lehetőséget nyújtott egymás munkájának jobb megismerésére, a személyes párbeszédre. A találkozó végül baráti beszélgetéssel zárult és megszületett a következő találkozó helyszíne is. Nagy lelkesedéssel hallgattuk borsi kolleganőnket, mert legközelebb hozzá látogatunk majd el, hogy bevezessen bennünket a sikeres táborszervezés rejtelmeibe.


Írta: Kerekes Terézia könyvtáros