Út- és földmunkagép-gépészek oktatásához szerzett be rendkívül értékes szimulátorgépezetet és hozzá tartozó tanulóprogramokat a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum. Az iskola az Európai Unió Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjában nyert el egy pályázatot, amelynek alapvető célja az itt tanulók magasabb szintű gyakorlati képzése. A pályázat így eszközbeszerzésben segíti a líceumot: ide tartoznak úgy a műhelyfelszerelések és munkavédelmi ruházat, mint a tanórákhoz szükséges alapanyagok.

A Svédországból érkezett, a nagyváradi Inovum Kft. által beszerzett és leszállított szerkezet elsősorban képernyőpanelekből, egy dinamikus alapzatú székből, gépkezelő karokból, és egy szemmozgást követő kamerából áll – ez utóbbi a minél precízebb mérések érdekében. Ehhez az iskola a földmunkagépész szakosok oktatására egyelőre három programot szerzett be: kétféle markológép és egy buldózer vezetését sajátíthatják el a szakiskolások. A szimulátor előnye, hogy további gépkezelő-oktató programokkal bővíthető, így például a mezőgazdasági gépész szakosok idővel a traktor és aratógép-kezelését tanulhatják majd a székben ülve.

Emellett ezeknek a gépeknek a beszerzése eurómilliós kiadásokat jelentett volna az intézmény számára, hogy a gyerekek kellő felszereléssel gyakorolhassanak a szakiskolában.

A földmunkagépész szak jelenleg egyedülálló az országban, korábban Kágyán 1990-ig már működött, később megszüntették. A munkaerőpiaci kereslet nagy igényt mutatott a földmunkagépészekre, ezért három éve újraindították, duális rendszerben, a szakirányhoz kapcsolható vállalkozások támogatásával.

„Nem mi találtuk fel a kereket” – hangsúlyozta a szakközépiskola vezetője, Karancsi Béla igazgató, aki elmesélte, a jó példát németországi és magyarországi iskoláktól lesték el, így jutott el Romániába először egy szakoktatásra használt gépkezelő-szimulátor a Nagykágyán tanuló érmelléki gyerekekhez.

A tanórán a tanulók bekapcsolják a számítógépet, bejelentkeznek saját felhasználónevükkel és jelszavukkal, teljesítik a feladatokat, és szinte észrevétlenül is tanulnak. Az oktatási szoftver a munkagép felépítését, alkatrészek feladatait ismerteti, később a gép karbantartását gyakorolják a gyerekek, virtuálisan körbejárva azt, az alkatrészekre kattintva pipálnak ki egy ellenőrzési listát. Majd következik a gép kezelőfelülete, alapvető mozgások végrehajtása, végül az anyagmozgatás egészen az összetettebb feladatokig, mint mondjuk egy dömper megpakolása markolóval, a kellő technikai paramétereknek megfelelően.

A szimulátor a szoftver segítségével nagyon részletes háttérinformációkat gyűjt a tanulók gyakorlási idejéről, azokból kimutatásokat, fejlődési jelentéseket hoz létre, illetve vizsgáztat fejezetről fejezetre. Amíg a diák az épp folyó gyakorlatokat nem teljesíti legalább 80%-ban, addig nem léphet tovább a következő munkaszintre.

Boda Krisztina szakoktató szerint a diákok óriási kedvvel ülnek be tanulni a szakmát az új berendezés segítségével, a program pedig elég szigorú ahhoz, hogy biztosan elegendő tudást sajátítsanak el a fiatalok a szakmájuk megfelelő, terepen történő gyakorlásához.

A nagykágyai szaklíceum a 2021–2022-es tanévben szakács, pincér és mezőgazdasági gépész szakokra, duális képzésben pedig hegesztő, földmunkagépész és építőipari szakmunkás oktatásba várja a jelentkezőket, mindegyik esetében magyarnyelvű nappali képzésről lévén szó. Ugyanitt román nyelven, esti tagozaton a faipari technikus szak is elvégezhető.


Írta: Bíró Orsolya