Székelyhíd közigazgatási területének lakosai novembertől a városkasszába fizetik az illetéket

Elfogadta november végén Szé­kelyhíd városi tanácsa azt a köztisztasági szabályzatot, amely az új szemétszállítási rendet hivatott világos keretek közé helyezni. Az idei ősztől érvénybe lépett szelektívhulladék-gazdálkodási eljárás ugyanis nem az egyetlen újdonság a lakosság számára: novembertől az úgynevezett sajátos köztisztasági díjat már csak a vállalkozások fizetik az Ave Bihor Kft.-nél, míg a magánszemélyek a polgármesteri hivatal pénztárában egyenlítik számlájukat.

A köztisztasági szabályzat részletesen kitér a háztartásokban előfordulható legkülönbözőbb esetekben szükséges lépésekre, amelyek azt biztosítják, hogy egyetlen magánszemély vagy vállalkozás se maradjon ki a köztisztasági adó befizetéséből.

A szabályzat olyan kérdésekre ad választ, mint például: ingatlanbérlés esetén a főbérlő vagy a bérlő köt szerződést a köztisztasági céggel és melyikük fizeti be az illetéket? Hogyan és hol kell bejelenteni a háztartásban élők létszámát, ami alapján a díjszabás történik? Kik azok az egyének, akik mentesülhetnek a köztisztasági adó kifizetése alól, és nekik mit kell csatolniuk a mentesülési kérvényhez? Fizet-e az, aki Székelyhíd területén házzal vagy lakással rendelkezik, de külföldön él? És ki ellenőrzi, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok bérlői is helyesen járnak-e el?

A szabályzat román és magyar nyelven hamarosan elérhető lesz a lakosság számára Székelyhíd város honlapján (sacueni.ro) illetve a lakosság tájékoztatást kap majd a köztisztasági feladatokat ellátó vállalat és a helyhatóság munkatársaitól is.


Írta: Bíró Orsolya