Elfogadta Székelyhíd város helyi tanácsa az Ave Bihor Kft. indítványát a szemétszállítási díjak emelésére vonatkozóan mind a szerződéses, mind a nem szerződéses ügyfelek esetében. A szeptember utolsó hetében zajlott rendes havi gyűlésen elfogadott határozat értelmében októbertől a szerződéssel nem rendelkező lakosok 12 lej/fő szállítási díjat, míg a szerződéssel nem rendelkező vállalkozások köbméterenként 150 lej szállítási díjat fizetnek havonta. Más csoportba tartoznak azok a személyek, akik szerződésben állnak az AVE-val, számukra a havi szemétszállítás 7,4 lej/főt jelent, míg a szintén szerződött cégek 75 lejt fizetnek havonta köbméterenként. Fontos: mindezekhez hozzáadódik a 19%-os áruforgalmi adó.

A városi tanács jóváhagyás előtt alapos indoklást kért a megjelent körzeti cégvezetőtől, Béres Attilától, aki három fő okot említett annak kapcsán, miért is tarthatatlan a jelenlegi árfekvés. Az áremelést elsősorban a januárban érvénybe lépett bérezési változások indokolják. A székelyhídi központhoz közel hatvan település tartozik összesen, egy viszonylag nagy kiterjedésű földrajzi területen negyvenhét alkalmazott látja el a mindennapi munkát. A megnövekedett bruttó minimálbérek pedig kiszipolyozzák a vállalkozások tartalékait. Ennek köszönhető az is, hogy a nagyváradi Eco Bihor Kft. is megemelte a szeméttárolási díjait, ez úgy kapcsolódik a képletbe, hogy az AVE járműi kötelesek minden egyes gramm hulladékot minden, a körzetbe tartozó településről a nagyváradi lerakóba beszállítani. Ide kapcsolható indokként az üzemanyagárak növekedése, és mindezzel együtt még szó sem esett esetleges fejlesztésekről. Az AVE ugyanis lassan alapvető befektetésekre nem tudott pénzt elkülöníteni, mint például a kérelmezett kukák beszerzése, amit minden körzet magának gazdálkodik ki. Éppen ezért van olyan település, ahol nettó tíz-tizenöt lej között változik a szemétszállítási díj mértéke.

Ehhez a körzeti gazdálkodáshoz tartozik a lakosok irányába tett kérés is: legyünk figyelmesebbek a szelektív hulladékgyűjtés terén! Sok lakos a szelektív gyűjtésre szánt sárga zsákokat félig megtöltve teszi ki gyűjtésre. A szállítás ezen része úgy hozná vissza a befektetett összeget, ha a kidobott szelektív hulladék (PET-palackok, műanyag dobozok stb.) átvételi ára visszaadná a zsák árát. Ez azonban meghiúsul minden kitett, félig megtöltött szelektív zsák esetében. Ugyanakkor sok szelektív hulladék még mindig a háztartási szemét között landol, amelyet az AVE így már nem tud értékesíttetni, mert a lerakónál külön válogatják ki.

 

Bíró Orsolya


Írta: Ér hangja