A székelyhídi Kincses Balázs bácsi nyugdíjasként is autószereléssel foglalatoskodik, ahogy ezt sokan tudják róla. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogy emellett szabadidejében kiskertjében kertészkedik, gyümölcsfákat olt be és nem is akármilyeneket.
Kérdésünkre elmesélte, hogyan is fogott neki ennek a gyönyörű „mesterségnek”. Húsz évvel ezelőtt letérdepelt a fa mellé, maga elé tette a szakkönyvet, és mindent próbált pontosan úgy csinálni, ahogyan az megvolt írva, le volt rajzolva. Próbálgatta, gyakorolta, és mikor már egyre több oltás sikerült, akkor már ment szakkönyv nélkül is.

A gyümölcsfaoltás titkáról szívesen elárulta, hogy leginkább az időzítésen múlik, tavasszal, március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony napja körül kell oltani, és majdnem biztos a siker. Megtudhattuk emellett, hogy a régi öregek tanácsát megfogadva 80 cm magasságba, szilvafába oltja a finom kajszibarackot, így hosszú életű, erős fa fejlődik majd ki. Elmondása szerint, autószerelő lévén az autókat is nagyon szereti, de mikor látja egy év után, hogy sikerült az oltás, és milyen szép nagy körtét terem a kis fa, öt autóért sem adná oda.

Személyesen csodálattal hallgattam Balázs bácsit, amilyen lelkesedéssel mesél a második mesterségéről, és méltón mondhatom, hiszen a gyümölcsfa, szőlő oltásnak már igen nagy mestere. Ottjártunkkor bemutatta az idei rekordnagyságú körte- és almatermését, melyek akár fél kilót is nyomnak egyenként. Mondhatnám, hogy szinte csoda, de látva a ötletesen megoldott öntözőrendszert, az odaadó gondoskodást és a következetességet, nem az.
Nagy élmény volt szilvafáról almát enni. De ami mégis leginkább meglepett, az a nagy türelem, ami ehhez a hivatáshoz kell, hiszen el kell teljen egy-két év, míg szó szerint beérik munkánk (illetve a Balázs bácsi munkájának) gyümölcse.
Munkájához ezúton is kívánunk sok erőt és egészséget, hogy jövőben újra büszkélkedhessünk gyümölcseivel, akár a Guinness-rekordok könyvében is.

 

Péter Emese