Erasmus+ ifjúsági csereprogramot szervez Kezdjünk sportvállalkozásokba a gazdasági fellendülés érdekében elnevezéssel, várhatóan 2021 tavaszán Nagykágyán a Székelyhídi Sasok Sportklub. A projekten 36 fiatal (melyből 14 NEET hátrányos helyzetű) fog részt venni hat országból: Észak-Mace­dóniából, Horvátországból, Litvániából, Magyarországról, Portugáliából és Romániából.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló ifjúsági csere során olyan műhelyek zajlanak, amelyek lehetővé teszik az üzleti terv teljes megismerését és megvalósítását (általános adatoktól a pénzügyekig). Ezenkívül előadások révén fedezik fel a résztvevő országok vállalkozói környezetét (sikertörténetek megosztása), illetve két nagyváradi intézményben tett látogatás során. Ugyanakkor, a résztvevők kérdőívezéssel beazonosítják majd a vállalkozói szférával kapcsolatos véleményeket, így a következtetések elemzése által jobban átláthatják a vállalati szektort – különösen a sport terén.

Munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő készségeket fejlesztenek

A fiatalok olyan tevékenységeken is részt vesznek, amelyek célja azon készségek fejlesztése, amelyek megkönnyítik elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. Így például megtanulnak megfelelő EuroPass önéletrajzot összeállítani, olyan szerkesztő programokat kezelni, amikkel logót, plakátot, névjegykártyát és szórólapot készíthetnek. Emellett blogbejegyzéseket írnak, alapvető számítógépes programokat tanulnak meg önállóan kezelni (Microsoft Word és Excel, Prezi, Canva platformok). Ezek a digitális, kreatív és vállalkozói készségeket fejlesztik, és mivel a program munkanyelve az angol lesz, így a nyelvi kompetenciák is fejlődnek.

„A projekt keretében interkulturális estet is szervezünk, amelyen a résztvevők bemutatják és megkóstolják az országaikból hozott termékeket, illetve nemzeti kulturális esteket, amelyek során a csapatok bemutatják országukat, játékokat vezetnek le, táncoktatást tartanak, megfőzik régiójuk vagy államuk hagyományos ételeit” – nyilatkozta Erdei Imre, a szervező egyesület elnöke.

A sport is szerepet kap

A mobilitás során minden ország bemutatja azokat a hagyományos testmozgási formákat, amelyeket a lakosok korábban vagy jelenleg is gyakorolnak. Ezeket a résztvevők is kipróbálják. E tevékenységek révén a csoportok tudatosítják a rendszeres sportolás útján elért egészséges életmód fontosságát.

A résztvevők az ifjúsági csereprogram végén saját maguk által kitöltött részletes YouthPass tanúsítványban részesülnek.


Írta: Antal Noémi